Посолството на Русия в София отбеляза Деня на дипломата
Секция: България - Русия
10 Февруари 2020 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посолството на Русия в София отбеляза Деня на дипломата

/КРОСС/  Посолството на Русия в София отбеляза днес Деня на дипломата с полагане на венци пред паметника на граф Игнатиев в Докторската градина в София. Извънредният и пълномощен посланик Анатолий Макаров подчерта голямата роля, която Игнатиев е изиграл при подписването на Санстефанския мирен договор.

По традиция в Деня на дипломатическия работник представители на Посолството проведоха в училището към Посолството час по дипломация.  

Във Варна се проведе церемония по полагане на венци с участието на посланика на Русия в България А. А. Макаров, генералния консул на Русия във Варна В. А. Климанов, генералния консул на Русия в Русе А. Ю. Громов и търговския представител на Русия в България К. В. Артюшин пред паметника на граф Н. П. Игнатиев, по случай деня на дипломата. Във връзка с празника се проведе и церемония по полагане на венци и цветя пред паметна плоча на а първия вицеконсул на Русия в България А. В. Рачински с участието на Н. Пр. А. А. Макаров, генералният консул В. А. Климанов, генералният консул на Русия в Русе А. Ю. Громов, управителят на област Варна С. Пасев, кметът на Варна И. Портних, представители на културните и обществените организации в града.

Руският дипломат подчерта, че Общинският съвет на София още през 1903 г. взема решение за построяване на паметник на граф Игнатиев в София, но то до момента все още не е изпълнено. 
На въпрос относно възможността за осъществяване на посещение на президента Владимир Путин и на министъра на външните работи Сергей Лавров в България, посланик Макаров обясни, че руският президент е посетил страната за последно през 2008 г. и вероятно е дошло време да бъде осъществена още една негова визита тук. Той подчерта, обаче, че подобно посещение трябва да бъде добре подготвено с подписването на конкретни споразумения и проекти, за да има смисъл.

Относно евентуално посещение на Лавров, Макаров каза, че такава възможност се обсъжда.

Във връзка с изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров обясни, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки.
На въпрос дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и Америка, той заяви категорично, че не се намираме в състояние на война и Русия не воюва с никого за територията на България, а Черно море е „море на дружбата".

Единственото, към което Москва се стреми, е да осъществява тук свои проекти, които са икономически изгодни и за двете страни, както правят това и САЩ.