Би Би Си прави документален сериал за Грета Тунберг
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Февруари 2020 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Би Би Си прави документален сериал за Грета Тунберг Епизодите ще проследят международните ѝ изяви и „пътешествието ѝ към зрелостта“

/КРОСС/ „Би Би Си Студиос“ обяви, че работи по документален сериал за шведската екоактивистка Грета Тунберг. Епизодите ще проследят „международния поход“ на 17-годишното момиче и ще се съсредоточат върху нейното „пътешествие към зрелостта“. Пред камерата ще се появят учени, политици и бизнесмени, които ще обсъждат с активистката повишаващата се глобална температура и последиците от това, пише „Гардиън“.

Климатичните промени са може би най-важният проблем в нашия живот, затова смятаме, че сега е времето да създадем сериал, който ще изследва фактите и науката зад тази сложна тема – коментира продуцентът Роб Лидел. – Да имаме шанса да правим това с Грета е изключителна привилегия, получаваме поглед отвътре какво е да бъдеш световна икона и едно от най-разпознаваемите лица на планетата.

Тунберг спечели световна популярност с училищните си стачки в петък, които призовават световните лидери да не игнорират климатичните промени и да предприемат незабавни мерки. Движението привлече хиляди ученици от цял свят под мотото „Петъци за бъдеще“. От тогава тя говори пред ООН в реч, която дълго време обикаля социалните мрежи, номинирана е за втора поредна година за Нобелова награда за мир, а списание „Тайм“ я определи за човек на годината на 2019 г.

Идеите и изказванията ѝ предизвикват обаче и критики, включително и от американския президент Доналд Тръмп, който през декември коментира, че Тунберг има „проблеми с гнева“. Предимно негативно се прие и решението на активистката да превърне името си в запазена марка и да основе фондация с цел осчетоводяване на приходите и даренията за каузата ѝ.

През януари тази година в „Гардиън“ тя призова световните лидери от икономическия форум в Давос да спрат да инвестират в нефтодобив, описвайки го като „лудост“.

„Климатичната криза е изключително сложна, това е спешен случай. Когато имаш спешен случай, излизаш от зоната си на комфорт и взимаш решения, които може и да не са особено приятни – написа Тунберг. – И нека бъдем ясни – няма нищо лесно, удобно или приятно, когато става дума за климата и екологичния спешен случай.“

Новината от „Би Би Си Студиос“ идва дни, след като „Хулу“ обяви, че разработва документален филм с работното заглавие „Грета“.