Кирил Ананиев и Херо Мустафа обсъдиха сътрудничество в сферата на здравеопазването
Секция: Здраве
11 Февруари 2020 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кирил Ананиев и Херо Мустафа обсъдиха сътрудничество в сферата на здравеопазването

/КРОСС/ Диалогът между България и Съединените американски щати в областта на здравеопазването да бъде изведен на дългосрочно стратегическо ниво,  това обсъдиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и извънредният и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа.

Двамата констатираха, че до този момент липсва двустранно споразумение в областта на здравеопазването. Електронното здравеопазване, фармацевтичната индустрия и спешната помощ са сред областите, в които България и САЩ могат да си сътрудничат, стана ясно още по време на срещата, като посланик Херо Мустафа посочи, че в областта на електронното здравеопазване американската страна е готова да окаже всякакъв вид подкрепа.

По думите ѝ американските компании проявяват интерес към програми за ранна превенция на ХИВ, хепатит и туберкулоза, терапии за онкологични заболявания и други области на здравеопазването.

Посланик Херо Мустафа поздрави министър Ананиев за първия успешно реализиран централизиран електронен търг за покупка на лекарства, който МЗ проведе през миналия месец. Тя отправи покана към Кирил Ананиев да участва в Глобалния форум за електронно здравеопазване, който ще се проведе в САЩ.

Здравният министър и посланик Херо Мустафа се договориха също така повече български водещи експерти да бъдат включени в различни американски програми в сферата на здравеопазването.