МК: Българската изложба в Лувъра е отменена
Секция: КУЛТУРА
12 Февруари 2020 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МК: Българската изложба в Лувъра е отменена

/КРОСС/ Изложбата с работно заглавие „Изкуство и култури в България (XVI - XVIII век)" в парижкия музей „Лувър" е отменена, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. До това решение се стигна след отказа на Светия Синод на Българската православна църква да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи и след изразеното мнение на ръководството на Българската академия на науките, както и негативната обществена реакция относно периода на изложбата.

Министърът на културата Боил Банов проведе среща с посланика на Франция у нас Н. Пр. Флоранс Робин. В разговора той запозна френския дипломат с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с решенията на Българската Патриаршия и БАН, както и с обществените насторения през последните дни.

Нейно превъзходителство посланик Флоранс Робин подходи с разбиране към създалата се обществена чувствителност. Тя обърна внимание на това, че музеят „Лувър" дава възможност на страната ни да покаже българското изкуство през различни периоди от своята история, както и възможност то да стигне до милионите посетители.

Министър Банов и посланик Робин се обединиха около мнението за това колко е важно да бъде запазено доброто сътрудничество с музея „Лувър" и успешното партньорство между двете страни да продължи с реализицията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството.