Google ни поздравява за Деня на влюбените
Секция: Технологии
14 Февруари 2020 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google ни поздравява за Деня на влюбените

/КРОСС/ Днес светът отбелязва Деня на любовта.

Google също ни потапя в празнична атмосферата, като промени логото на своята начална страница с интерактивна анимация - двойка очарователни извънземни, които разменят послания и ни показват, че любовта е „извън този свят".ова се превърна в традиция на технологичния гигант - да отбелязва важни дати и годишнини с т.нар. Doodle.

Google е направил и специален любовен GIF, който може да изпратите като картичка и да поздравите любимия си човек. Просто потърсете „Valentines Doodle".

В този ден „валентинките" са втори по популярност след коледните картички.
Традицията за празнуването на Свети Валентин като "ден на влюбените" възниква в Европа в края на 14-и век под влияние на английската и френската литература.

В католическата традиция се почита паметта на двама мъченици с това име - свещеник в Рим и епископ в Терни, загинали по време на християнските гонения през 3 век.

В памет на писмата, които свещеникът Валентин пишел за неграмотните влюбени, на 14 февруари е прието да се изпращат поздравителни картички - "валентинки". Те стават особено популярни в Англия. Правели се от цветна хартия и се изрязвали в различни форми.

Най-ранните "валентинки", запазени до днес, са от 15 век. В Британския музей е изложена картичка, изпратена през 1415 г. от Орлеанския херцог Шарл, който бил заточен в Лондонската кула, до неговата съпруга.

В Британската библиотека се съхранява писмо от 1477 г., в което девойка моли младеж да докаже, че я обича.