Зукърбърг подкрепя нова система от данъци за онлайн гигантите
Секция: Технологии
14 Февруари 2020 18:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зукърбърг подкрепя нова система от данъци за онлайн гигантите

/КРОСС/ Шефът на Facebook Марк Зукърбърг в петък подкрепи стъпките на групата на ОИСР от свободни пазарни икономики за реформиране на начина, по който онлайн гигантите се облагат с данъци по целия свят, дори ако това означава компании като неговата да плащат повече за националните правителства.

"Ние също искаме данъчна реформа и се радвам, че ОИСР разглежда това. Ние искаме процесът на ОИСР да успее, така че да имаме стабилна и надеждна система занапред", казва Зукърбърг в публикувани откъси от реч, която ще изнесе в Германия в събота, цитиран от БГНЕС.

Дигиталният данък се превърна в ключов препъникамък в спора между САЩ и по-специално Франция, след като Париж наложи свой собствен данък върху американските цифрови гиганти като Facebook, Google, Amazon и Apple миналата година.Вашингтон определи този ход като дискриминационен, но и двете страни се съгласиха миналия месец да преследват глобална рамка под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като Париж спря плащането на данъка до декември 2020 г.

Великобритания обаче се ангажира да продължи със собствения си данък за цифровите услуги, въпреки потенциалното въздействие на такава стъпка върху надеждата на Лондон да сключи търговска сделка със САЩ, когато излиза от ЕС.Нещата се усложниха благодарение на алтернативно предложение на Вашингтон за така наречения вариант „безопасно пристанище", за който анализаторите казват, че по същество би направил спазването на изискванията незадължително и би застрашил шансовете за постигане на всеобхватна сделка до края на тази година.

Следващият краен срок, пред който са изправени преговарящите от ОИСР, е началото на юли, когато трябва да се срещнат 137 участващи държави, за да се договорят относно основните елементи на политиката на цифровия данък.

Зукърбърг ще каже на конференция по сигурност в Мюнхен в събота, че Facebook приема, че всяка нова система на ОИСР за онлайн данък "може да означава, че трябва да плащаме повече данък и да го плащаме на различни места според нова рамка".

ОИСР посочва в изявление в четвъртък, че обсъжданите данъчни промени ще донесат с четири процента повече глобален данък върху корпоративния доход на стойност 100 милиарда долара годишно.