Изложба „Нашенци" и първи издания на Чудомир в Столична библиотека
Секция: КУЛТУРА
19 Февруари 2020 17:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба „Нашенци" и първи издания на Чудомир в Столична библиотека

/КРОСС/ На 20 февруари 2020 г. от 17.00 ч. в галерия "София" на Столична библиотека ще се състои официалното откриване на гостуващата изложба на Литературно-художествен музей „Чудомир" - „Нашенци" . Тя е част от последната изложба на Чудомир „Нашенци", подредена от него самия като своеобразна творческа равносметка на живота му и съдържа 34 репродукции на Чудомировите акварели от общо 63 оригинални творби. Изложбата ще зарадва всички граждани и гости на столицата преди честването на 130-та годишнина от рождението на големия художник - карикатурист и писател през март т.г.

Столична библиотека ще представи на изложбата едни от най-ценните книги с творби на Чудомир, съхранявани във фондовете й - „ Не съм от тях: Весели разкази: кн.1" С.,1935, „Нашенци: Весели разкази и драскулки" С.,1939, "Aламинут: Весели разкази" С., 1940 , както и по-нови редки издания и албуми на емблематичния творец.

Изложбата ще бъде открита от Борис Кърчев, председател на Управителния съвет на Фондация „Чудомир" и депутат в 44-то Народно събрание и проф. Михаил Неделчев- литературен историк, критик и културолог .

Изложбата може да бъде разгледана от 20 до 29 февруари 2020 г. от 9.30 ч. до 17.00 ч.