„Дейли мейл“: Близо 30 000 мигранти заплашват границите на Гърция и България
Секция: СВЯТ
01 Март 2020 14:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Дейли мейл“: Близо 30 000 мигранти заплашват границите на Гърция и България

/КРОСС/ Нова бежанска криза наближава в лицето на около 30 000 мигранти от различни страни, включително Сирия, атакуващи масово турските граници с Гърция и България, пише британското издание „Дейли мейл“. То уточнява, че мигрантите хвърлят камъни по граничните полицаи и се опитват да прорежат бодливата тел.

„Приблизително 30 000 мигранти атакуваха контролно-пропускателни пунктове, след като президентът на Турция заяви, че е „отворил вратите“, за да позволи на 4 милиона търсещи убежище да напуснат страната“, съобщава „Дейли мейл“.

Според медията, гръцката полиция е затворила граничните пунктове и е изстреляла сълзотворен газ по големи групи мигранти, опитали се да влязат от Турция вчера, а бременни жени и деца правят опасни опити за преминавания по море.

Една от първите заплахи, се казва в информацията, е дошла в петък вечер в Пазаркуле, Североизточна Гърция, където стотици мигранти - включително сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци, поискаха да бъдат пуснати. Група млади мъже, които се опитаха да прорежат граничната ограда, бяха отблъснати от въоръжени войници, а полицията използва димни гранати, за да разпръсне тълпите.

„България също заключи южната си граница и разположи войници и военни превозни средства, за да патрулират по границата й с Турция", уточнява публикацията.

По-нататък тя припомня, че гневните сблъсъци започнаха само 24 часа след съобщението на турските власти, че вече няма да ограничават движението на бежанци, на фона на разочарование, че страните от ЕС и НАТО, включително Великобритания, не са успели да осигурят достатъчно подкрепа в противопоставянето на страната на президента Башар Асад в гражданската война в Сирия. В четвъртък 33 турски войници бяха убити от сирийските сили, което драстично вдигна напрежението във войната, в която Турция и Русия подкрепят противоположни страни.

Медията цитира турския президент Реджеп Ердоган, който настоя, че няма да отстъпи, добавяйки, че страната му не може да се справи с поредната вълна от бежанци от Северна Сирия. „Отворихме вратите“, каза той. „Няма да затворим тези врати. Защо? Защото ЕС трябва да спазва обещанията си."

Публикацията цитира и изявление на ЕС, в което се твърди, че Турция не е уведомила официално Брюксел за промяна в миграционната си политика.