Кулата на храма "Рождество Христово" на Шипка се руши, нужни са 1 млн. лева за укрепване
Секция: Православие
02 Март 2020 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кулата на храма "Рождество Христово" на Шипка се руши, нужни са 1 млн. лева за укрепване Повече от година, най-голямата камбана на Шипченския манастир е безмълвна, защото вибрациите причиняват разрушения

/КРОСС/ 53- метровата кула на манастир "Рождество Христово" на Шипка се руши. Повече от година, най-голямата камбана на Шипченския манастир остава неизползвана, защото вибрациите причиняват разрушения и падането на отломки. Част от фасада й е ограничена в името на безопасността на посетителите.

Преди 10-тина години е правен ремонт, но явно не достатъчно качествен, обясни Старозагорският митрополит Киприан:

"Има компрометирани части в камбанарията на храм-паметника "Рождество Христово", намиращ се в двора на Шипченския манастир".

Архитект Петър Влахов заяви, че конструктивното състояние на кулата е много тревожно. Има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см по цялата периферия на носещите колони на камбанарията:

"Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, така че това е вторият много съществен фактор, който оказва влияние на носещата конструкция".

Австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата, както и е в готовност да изработи тухли с идентична структура.

От Старозагорската митрополия продължават дарителската кампания, като нужната сума за спасяването на храма е 1 млн. лева.

В цялата страна започват тържествата по повод утрешния Национален празник на България 3 март. В Сопот вечерта ще има тържествена заря-проверка.

Регионалният исторически музей от Ловеч гостува в Добрич с документалната изложба за Руско-турската освободителна война. А в  Исперих ще има концерт с наслов "Да бъде България".

В Търговище се открива изложба "Когато се раждаше свободата".

Столична община и Културно-информационният център в Босилеград ще отбележат националния празник на България с тържество тази вечер.

Както всяка година, така и сега, заради Националния празник 3 март транзитното движение през Шипка ще се пренасочва към Прохода на Републиката.