До 25 градуса на Националния празник
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Март 2020 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До 25 градуса на Националния празник В края на седмицата ни очаква захлаждане с валежи от дъжд и сняг

/КРОСС/ Трети март ще е най-топлият ден тази седмица с температури между 20 и 25 градуса. В централните и източните райони на Северна България стойностите ще са до 10 градуса над нормалното за сезона.

Вятърът днес ще е силен и около обяд ще бъде със скорост над 50 км/ч. в почти цяла Южна България и районите северно от Стара планина. Най-силен вятър очакваме в Югоизточна България (Хасково, Кърджали, Ямбол, Свиленград, Малко Търново), по долината на Струма (Перник, Кюстендил, Благоевград, Дупница) и северно от Стара планина (Търговище, Омуртаг). Поривите в тези райони ще достигнат до 80-90 км/ч. За 15 области на страната е в сила жълт код за опасно време.

В планините ще бъде топло и ветровито. Вятърът по високите части ще е с пориви около 100 км/ч. Температурите в ранния следобед ще са от 6 до 13 градуса. В Банско, Добринище и Смолян термометърът ще достигне до 15-16 градуса. Има предпоставки за интензивно снеготопене и падане на лавини в районите със снежна покривка.

В сряда и четвъртък страната ни ще попадне под влиянието на зона с ниско атмосферно налягане. Предстоят 2 дни с валежи, които ще започнат в сряда около обяд от запад на изток. Сняг ще падне в планинските масиви на Югозападна България и високите части на Стара планина. Вятърът остава силен и в сряда. Възможно е да има и гръмотевици. Валежите ще спрат в четвъртък.

В петък облачността временно ще се разкъса. Ще остане почти без валежи. В самия края на седмицата отново ще вали, но предстои и по-чувствително захлаждане. Дневните температури ще паднат наполовина и в неделя в планините и по местата с по-голяма надморска височина на Западна България ще превали мокър сняг. Пролетта се завръща в началото на следващата седмица.