Църквата търси средства за ремонт на "Ал. Невски"
Секция: Православие
05 Март 2020 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Църквата търси средства за ремонт на "Ал. Невски"

/КРОСС/ Поне 30 000 лв. са необходими за ремонт на покрива на храм-паметника "Свети Александър Невски". Българската православна църква (БПЦ) започва благотворителната кампания "За величието на храма". Инициативата е обявена и на сайта на Светия синод.

"Водата сега се стича, попада вътре в храма и унищожава ценните стенописи, които също имат нужда от реставрация", обяви Мелнишкият епископ Герасим в профила си в платформата за набиране на средства helpkarma.com.

Той посочва още, че с набирането на повече средства ще има по-голям шанс да бъдат спрени течовете в катедралата и да се смени дограмата, която е непосредствено под кубетата.

"След което ще можем да продължим с реставрацията на храма", казва още епископ Герасим.

Според Светия Синод трябва да се намерят възможно най-много дарители, които да спомогнат за обновлението на сградата. Миналата година междуведомствена комисия направи техническата експертиза на храма. За цялостен ремонт са необходими поне 4 млн. лв, показа експертизата. Трябва да се обнови ВИК и електоинсталацията, нужна е и ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на пукнатини със специални смеси.

Инициативата може да бъде подкрепена чрез изпращане на SMS на 17 777 с текст NEVSKI, дарение в платформата helpkarma.com или на банковата сметки на Светия Синод.