Кабинетът: Бизнесът да не съкращава работници, поемаме 60% от заплатата им
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Март 2020 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кабинетът: Бизнесът да не съкращава работници, поемаме 60% от заплатата им

/КРОСС/ „Премиерът Борисов анонсира още на обяд мерки по отношение на медицинския персонал. Те ще бъдат за осъществени по съществуващите оперативни програми. Така националният бюджет ще бъде с по-малко натоварване. По сектори са взети мерки, които ще гарантират социалното дистанциране и по-малко рискове от предаване на заразата. Ще се създаде логистично-координационен център към Националния оперативен щаб. Негов ръководител ще бъде комисар Николов". Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Министерски съвет, на който присъстват и министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, както и министърът на икономиката Емил Караниколов.

В последните часове правителството е изготвило допълнителни социално-икономически мерки за неутрализиране на последствията от безпрецедентната пандемия. В момента тече брифинг на тази тема в Министерския съвет. Ето какво обявяват от правителството:

- Към националния център се създава логистично-координационен център за производството и доставката на маски и предпазни средства.

- От утре ще бъдат отпуснати 20 млн. лв. от ОП "Развитие на човешките ресурси" за допълнително възнаграждение на персонала на първа линия - лекари, медицински сестри, санитари, служители на спешна помощ и РЗИ 1000 лв. към месечното възнаграждение. Отделно ще могат да се използват за оборудване, консумативи, транспорт между болничните заведения, съобщи социалният министър Деница Сачева.

- Други 20 млн. лв., отново от ОП "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат на разположение на общините за патронажно грижа - 43 000 души в момента, но ще се разшири и към хора с увреждания, съобщи социалният министър.

- Най-късно утре всички материали, които се купуват - маски и др., ще бъдат покрити от европейските програми.

- С Българската банка за развитие ще предложим мерки за ликвидна подкрепа за тези бизнеси, които страдат от мерките, предложени от правителството. Много е тънък балансът какви са възможностите на фиска, който се поддържа от бизнеса, обяви Горанов. Имаме резерви, но при сериозна стагнация те бързо могат да бъдат изчерпани, предупреди той.

- Искам да предложа и коментирах с г-жа Сачева, като краткосрочна мярка, засега можем за един месец - тези фирми, които са засегнати от ограниченото потребление и имат намерение да съкращават служители, да им бъде предоставено 60% от възнаграждението на тези служители, за да не ги съкращават, обяви финансовият министър. Става сума за трансформиране на риска безработица, като се даде възможност на доказано засегнатите да кандидатстват за субсидиране за 60% от възнагражденията на техните служители, предвидени за съкращение, обясни той.

- Предлага се удължаване на срока за годишното отчитане до 30 юни.

- Предлага се плащането на местни данъци и такси с отстъпка да се удължи.

- Ще преосмислим дългосрочните си приоритети, вероятно ще бъдат засегнати проектите за оборудване на армията, обяви Горанов.

- Ще предложим тежкотоварните камиони да се конвоират в групи, за да може за определен период от време да напуснат пределите на страната, както и да зареждат на конкретно определени за това места, обяви транспортният министър Росен Желязков.

- Нямаме камиони, които да чакат в Италия, на този етап е осигурен и транзитът през Сърбия, увери Желязков.

- От 24 часа във вторник въвеждаме ограничения за полети от Италия и Испания. Към момента такива ограничения на европейско ниво не са въведени, всяка държава решава сама. Всички, които пристигат от тези дестинации, ще бъдат поставени под карантина. Създадена е организация с "България Ер" да осигурим полети до Италия и Испания, за да приберем наши сънародници, ако е необходимо - няма да ги оставим там, още повече, че сухопътният транспорт все повече се ограничава, обяви Желязков.

- Обръщаме се към хората, които искат да пътуват в Европа - да не предприемат такива пътувания, защото завръщането е изключително трудно, призова транспортният министър.