Журналистите са на предна линия в борбата с COVID-19 и се нуждаят от защита
Секция: Коментари
15 Март 2020 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Журналистите са на предна линия в борбата с COVID-19 и се нуждаят от защита

/КРОСС/ Асоциацията на европейските журналисти - България призовава работодателите да осигурят лични предпазни средства за репортерите, отразяващи епидемията. Всеки ден журналисти рискуват здравето си и е редно да имат маски и защитни облекла, за да запазят себе си и близките си. Осигуряването на предпазни средства е ангажимент на работодателите, но в извънредната ситуация, в която се намираме, държавата би могла също да съдейства. Това ще помогне обществото да продължи да бъде коректно информирано и до него да достигат препоръките на официалните власти.

Нека репортерите да не бъдат излагани на ненужен риск - например да бъдат карани да търсят заболели, за да ги интервюират. Подобно поведение е безотговорно и спомага за разпространяване на заразата.

Апелираме към медиите за отговорно отразяване - без всяване на паника, без фалшиви новини, без непроверени препоръки и съвети, но и без неглижиране. Призоваваме държавните власти също да не допринасят за създаването на паника. Те трябва да оправят правилни и добре премерени послания, които не водят до неглижиране, но и избягват непродуктивната паника.

От седмица журналистите отразяват среднощни заседания и брифинги. Този 24-часов режим е огромно изпитание за тях и за медиите, които трябва да работят денонощно, за да информират аудиторията си. Журналистите, които също имат семейства, не възразяват да работят по всяко време на денонощието, когато наистина се налага, но и техните възможности не са неизчерпаеми и е добре да се насочват рационално. Неминуемо извънредната ситуация ще рефлектира и върху медийния пазар и е възможно да има сериозни финансови последици точно върху хората, които в момента полагат неимоверни усилия за доброто осведомяване на обществото.

Случващото се не бива да се използва и за ограничаване на достъпа до информация. При положение, че парламентът продължава да заседава, не е оправдано да се ограничава достъпът единствено на журналистите. От съществен обществен интерес е да не се допуска информационно затъмнение заради разпространението на COVID-19.

Не на последно място, днешната криза е време за солидарност. Обществото трябва да е солидарно с медицинските специалисти, както и с всички онези професии, които заради естеството на работата си, са изложени на по-голям риск. Журналистите са представители на такава професия. Благодарение на тях милиони хора получават навременна и точна информация за рисковете и начините за предпазване.