САЩ ударно напускат Афганистан
Секция: Коментари
22 Март 2020 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ ударно напускат Афганистан

В разгара на пандемията  Каракачанов праща нов контингент!

/КРОСС/ Няма по-опасен вирус за финансовата ни система от военния министър. Плати три милиарда авансово за фантоми, които ще долетят след пет години. Ако изобщо кацнат тук, с оглед на тежката коронавирусна ситуация и в Щатите.

По време на министерстването му паднаха два бойни хеликоптера и загинаха военни пилоти. Причината - малко полетни часове поради липса на гориво. Но липси в министерската заплата от 4500 лева нямаше.

Преди месец Каракачанов обеща нови три милиарда за бойни машини и кораби за Сухопътните сили и Военноморския флот. От които милиарди ще спечелят немските и щатските пенсионери. Слава Богу, че финансовият министър се усети и обеща отлагане на сделките.

След като загроби шест милиарда, на 21 март Каракачанов ни уведоми, че въпреки извънредното положение и изтънелите държавни финанси, за Афганистан заминава поредният военен контингент. Така било планирано, а и сме обещали на съюзниците...

Съюзниците обаче напускат Афганистан, след като преди две седмици САЩ подписаха мирно споразумение с талибаните. Американските войски си тръгват в рамките на първия етап от изтеглянето, предвидено в мирното споразумение, каза американски служител, цитиран от Асошиейтед прес. Ние ще намалим броя на военния си контингент от 13 000 на 8600 военнослужещи, добави служителят, пожелал да остане анонимен...

40-ят ни военен контингент е с общ състав до 160 военнослужещи, в който влизат рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. Българските военни ще изпълняват задачи, свързани с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на Афганистанската армия.

За съжаление Кабул няма да плати и цент за новата ни шестмесечна мисия, която струва около 20 милиона лева. От 2000 г. до момента военното ни присъствие в Афганистан е източило от хазната най-малко 500 000 милиона лева.

Веднага след новината, че Щатите напускат Афганистан, Каракачанов бойко заяви: „Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, не смятам, че България има работа там". Сега обаче говори точно обратното. И никой не го пита кой и какво го принуди да се отрече от обещанието си.

Въпросите са три и силовото вице трябва да отговори на тях в парламента:

Защо Каракачанов праща ново пушечно месо в държава, от която американците ударно се изтеглят?

Защо не се съкрати поне наполовина контингентът ни, както това правят янките?

Защо премиерът не озапти военния си министър и не му нареди да се съобрази с новата американска политика за прекратяване на мисията на НАТО в Афганистан?

Още повече, че пандемията с коронавируса обръща с главата надолу държавния бюджет на най-бедната и най-болната държава в ЕС.

Каракачанов трябва да бъде обуздан! И то незабавно!

Ако толкова държи да дружи с талибаните, нека формира доброволческа афганска рота и лично я оглави. И плати разходите по нея от субсидията на ВМРО. Но едва ли!

За три години министерстване той не посмя да посети нито веднъж мисията ни в Кандахар. Щото животът му е скъп, пък и има по-важна мисия - България на три морета!

 

Велизар Енчев/фейсбук