Как ще реагира Матрицата на COVID-19
Секция: Анализи
23 Март 2020 10:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как ще реагира Матрицата на COVID-19

/КРОСС/ Кризите оголват кокала на реалноста, разсейват мъглата на политическите формули и заклинания. Обикновено прекарваме драматичните моменти, попаднали във фокуса на публичното внимание, отделени от реално случващите се събития в сглобена версия на истинските факти. Чучела намазани с червило и нагиздени с пайети водим своите ритуални битки пред камерите на медииите, дълбоките сили провеждат своите операции, взривове, светкавици, бам бум... и накрая всички живеете с последствията. Някои биха казали тъпа система, някои биха казали, че не е демократично, но се ла ви, нещата са така.

Да, всичко по план, но все някога идват дните на корекцията. Рано или късно надутите от наркоманската политика на централните банки стойности на фондови пазари, финансови активи, фейк стартъпи, балони във всичко се коригират, пукат и сгромолясват. Няма как, социалистическите фокуси са до време. Разбира се, когато имаш един здрав организъм, винаги можеш да го доиш повечко. Ключово е политическите формули да работят и евентуално да имаш хем бонус, хем бейлаут, но затова е все пак цялата Катедрала от експерти, учени, специалисти, полезни идиоти, образователни институции и пр.

Братята Уашовски добре ни показаха в своя брилянтен документален филм в три части, че моментите на голям стрес водят до това определени индивиди да са близо до изключването от Матрицата, а понякога дори и да го постигат. В анимираното продължение на оригиналния филм - The Animatrix - от 2003 г. можем да се насладим на късометражния сегмент World Record от Takeshi Koike. В него чернокож атлет-шампион се затичва толкова силно, че успява да прекъсне нормалното функциониране на матричния код и да види реалността. Точките на стрес, натискът върху системата могат да събудят спящите дойни крави. Понякога дотам, че да има нужда от рестарт.

Ефектът е още по-силен, щом корекциите са в повече системи и започнат да кървят бързо. Само преди месец, аз и моите колеги-рубладжии седяхме под прожекторите на тв студията и слушахме къде успокоително, къде с насмешка, от най-големите тинк танкъри, бивши министри, топ банкери, че ние ще си влезем в еврозоната, великите умове във Франкфурт ще се съберат на ултра-евросолидарното си тайно заседание и ние ще събудим един понеделник под благата закриляща снага на ЕЦБ.

Днес този красив експертен блян за свят без чейндж бюра преди трипчето с крафт-бири-тейстинг в Амстердам и солидарна отговорност с фалиралите италиански банки е в руини. Българите искат референдум за еврото, нашите политици вече им е трудно да ги игнорират, Италия, Испания и Гърция спират продажбите на късо, докато Кристин Лагард уверява, че ще направи всичко необходимо, за да не се разпадне еврозоната. Ники Василев ще се окаже почти прав, еврозоната току виж се срине не през 2019-та, ами през 2020 г.

Пропукването беше рязко и при експертизата в общественото здраве. В края на февруари и началото на март слушахме безкрайните обяснения от българския щаб за справяне с COVID-19, че се сблъскваме просто с поредния грип. Ценно време, достатъчно за един препър да се снабди с тоалетна хартия преди всички. В същото време видеата от Китай показваха как земни космонавти заваряват вратите на жилищни сгради и градове с население България по 2 демонстрират нула пешеходци по улиците. Легитимна позиция...ако след по-малко от две седмици не я бяха сменили на „епидемия с невиждана ярост в човешката история". Изведнъж бяхме предупредени - „идват страшни времена, хора осъзнайте се". Същите титуловани и униформени, достолепни господа, които преди две седмици ни уверяваха, че няма проблеми. И по-важното, които не бяха се замислили да се подготвим.

Толкова бърза резолюция не е добра за говорещите глави, почти се набутват в ситуация на прокси skin in the game. Не баш като истинския, където ще търпят последствия за приказките си. Кой фен на еврозоната от онзи ден ще купи днес италиански дълг, нали..Или всъщност дори тогава. Но все пак е много скоро, все пак не всички гледаме толкова любовно гологлави генерали, че да не помним какво са приказвали миналата седмица. Интернетът работи, има скрийншоти, записи. А някои от нас дори помнят как в античното минало отпреди няколко месеца едни големи специалисти гарантираха, че аха Фолксваген ей го е, дойде в Кремиковци.

Стига само сме плюли своите колеги. Техните гафове няма да ни докарат дори един отряд от бързоходи чернокожи, няма да рестартират системата пък съвсем. За това е нужна повече тежест в една точка. Голямата корекция има потенциал отвъд злепоставянето на експертната каста. Да погледнем от малкото към голямото.

Как работи машина създадена за грабеж, когато се наложи да пребори пандемия? Ако не се сещате за отговор, погледнете българската държава. Красен Станчев уместно написа, родните юнаци побеждават корона вируса с повече полицейщина.

Имаш ли чук, всичко изглежда като пирон. Можем ли да ги виним хората, работата им е да доят с мутро-полицейщина, сега тепърва да мислят как се реагира на природно (или биотехнологично, според личните разбирания) бедствие е нереалистично. Добавим ли към това втора линия на експертна философия (след описаната по-горе амалгама от брюкселофилия и горановофилия на по-младото поколение) позната в образованите среди като буумърски етатизъм, картината вече е повече от ясна. Военно положение, борба със спекулата, строг контрол и наставническо боботене от лисите глави веднага се материализират пред очите ни. Резултатите също са ясни...да се надяваме това нещо да не продължи 18 месеца.

Или пък да бъдем акселерационисти и да се? Аз лично не, заради човешката цена, но да си го представим. Фениксите излизат от пепелта все пак.

Ще се е провела голямата битка с прокуратурата, която вече с отворени шепи ще заграбва не само бизнесите на горките олигарси. Феодите в здравеопазването ще са нарязани и преподредени с паднали и възкачили се господари. Много ще разберат, че ходенето на (държавно) училище не е образование, а забавачка, докато мама бачка, да изплати заема за последната семейна ваканция. Пълзящо осъзнаване, че пенсии няма да има, а демографското бъдеще лично и общо не е само дъвка, ще държи будни милениалите. Априлското (буумърското) поколение ще е изпяло лебедовата си песен. Някои институции на власт и влияние, изчерпани от почти две години борба, ще отстъпят на тези, които са съхранили позиции и капацитет. Общините ще осъзнаят силата си да управляват повече.

Новият световен ред също няма да спи. Мощни процеси на икономическа дезинтеграция, прекъсване на търговски връзки и преместване на вериги за доставки близо до дома (отлична възможност за България), неясно бъдеще за паричните режими, затваряне на канали за миграция, намаляване на пътуванията дори в мирно време. Деглобализация и локализация на пълни обороти и същинска криза за интернационализма. Още по-разярени апокалиптични секти, водени от други Грети. Свят на пълно изоставяне на принципите на личната отговорност с безкрайни бейл аути за всички, заграбени от бъдещето, но също и първите семена на връщането към традициите на добър живот без субсидия и кредит.

На масата ще са въпроси, които не сме имали време да огледаме сериозно, докато планираме следващото моренце, кола, парти или други модерни бюргерски занимания. Лични и обществени.

Зулу племето ни от пистови бегачи, тичащи с ветровете на промяната, захвърлили матричните си кабели ще трябва да се явят тук и тогава, чули Рога на Гондор. Подобна корекция ще отвори очи, ще покаже какво седи зад политическите формули, защото те вече просто няма да работят толкова добре. Рядък момент на глич в Матрицата, видим за всички. Време за сеитба.

ekipbg.com