Човекът, заради когото в Тайван няма епидемия от коронавирус
Секция: Коментари
23 Март 2020 10:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Човекът, заради когото в Тайван няма епидемия от коронавирус

/КРОСС/ Първите случаи на коронавирус в Тайван и Италия са разделени само от 10 дни. Тайван е много по-близо до огнището на заразата и има много по-близки културни и икономически връзки с Китай. Географски също – протокът, който ги разделя, е едва 130 км. И тъй като не е признат от Китай, Тайван не получава помощ от Световната здравна организация. И въпреки това в страната има само 153 случая на зараза и само двама починали. В Италия в събота вечер имаше 53 578 случая и 4825 жертви. Което прави страната най-засегната в световен мащаб от епидемията.

Най-лесно е да се каже, че докато Тайван действа, останалият свят гледа. И със сигурност е така. Но азиатската страна има един огромен плюс – вицепрезидентът Чен Чиен-Джен. Защото освен, че е вицепрезидент, той е учен. И то епидемиолог. Късмет? Със сигурност. Но и колосален опит. Той е човекът, който спира САРС през 2003-а.

Джен като учен

69-годишният Джен завършва в Тайван, а след това отива в университета „Джон Хопкинс“. Да, същият, чиито данни цитират всички световни медии по отношение на коронавируса. Там завърша човешка генетика и епидемиология, съответно през 1977-а и 1982-а. Започва медицинска кариера изследвайки хепатит Б. Също така намира връзка между арсена и Черните крака (заболяване само в определена област на острова, при което долните крайници почерняват и се стига до гангрена). Което пък води до промяна на международния стандарт за допустима нива на арсен в организма.

Джен като министър

Той става министър на здравеопазването през 2003-а, за да скочи в дълбокото. По това време се вихри епидемията от САРС. Друг тип коронавирус, подобен на сегашния. Смъртността е ужасно висока – от 8098 случая има 774 починали. Тайван е трети в статистиката – 346 случая и 73 жертви. Пред него са Хонг Конг и Китай, съответно с 349 и 299 жертви. Джен започва с изолация на всеки пациент. Така инфекцията няма да се разпространява в болниците. После започва масови проверки за треска и висока температура. С нова изолация на тези, които показват симптоми. И овладява епидемията.

Но Джен не спира дотук. След края ѝ реорганизира изцяло Министерството на здравеопазването и Центъра за контрол за заболяванията в страната. Създава национална здравна система за инфекциозни заболявания и прави фундаментални промени в системата за здраво осигуряване.

И се справя толкова добре, че когато се кандидатира за вицепрезидент зад него застават огромен брой учени. Но не е само овладяването на САРС. Той е бил преподавател и директор в различни университе и учреждения в Тайланд близо 40 години. И е намирал път към всички и начин за решаване на всички проблеми.

Борбата с КОВИД-19

Благодарение на Джен Тайван променя част от икономиката си, като инвестира много в научния прогрес и я прави икономика на познанието. Започва и размяна на данни с Китай, като учените от двете страни вече работят съвместно по много медицински проекти. Не е чудно, че страната се вслушва в предупреждението на съседа, и още през декември започва да проследява пътниците, идващи от Ухан. Дори преди да бъде идентифициран КОВИД-19, когато Китай говори само за нов вид пневмония. Което едва ли е лесно – на седмица между Ухан и Тайпе има 12 полета.

В първите пет седмици новият център под негово ръководство издава 124 заповеди – от предупреждения и забрани за пътувания, до намиране на средства за купуване на 4 милиона маски дневно. Също така интегрира системата за национално здраво осигуряване с базата данни на митниците и тази с миграционните процеси. Така всеки един жител на Тайван може да бъде проследен и пратен в изолация, ако трябва. Тези, които идват от рискови зони пък получават sms, с който минават по-бързо граничните проверки, за да могат по-бързо да се самоизолират.

Първите външни учени в Ухан

В средата на януари страната прати екип от специалисти в Ухан. „Не ни показаха това, което не искаха да видим. Но нашите експерти видяха, че ситуацията не е оптимистична“, заяви Колас Ютака – представител на правителството пред NBC. На 26 януари Тайван стана първата страна, забранила полетите от Ухан. По същото време бе забранен износът на маски. И въведена максимална цена от 31 стотинки на маска. До края на февруари правителството бе раздало 6.5 млн. маски на училищата и занималните. Плюс 84 000 литра дезинфекциращ гел за ръце и 25 000 дистанционни термометъра.

През цялото това време се правеха тестове. И то не само по веднъж. Хората, били в рискови зони, се тестваха отново след седмица. И после пак. Кой ги плаща? Държавата. „Тестът е безплатен за пациента. Ако трябва да се изолирате, ние плащаме всичко – храната, престоят, медицинската грижа. Тоест, никой няма да избегне да отиде на лекар, защото го е страх, че няма да може да си плати. И се постарахме това послание да стигне до всички. Когато информацията е прозрачна, когато хората са наясно, тях не ги е страх“, добавя Ютака.

Сега е ред на бумеранга. В страната няма нови инфекции, предадени от човек на човек. Но заради ограниченията в останалия свят, се прибират заразени хора. В събота техният брой бе 18. Всички са под 14-дневна карантина. Както всъщност и всеки друг човек, който влиза в Тайван.

Среща с трима различни папи

Джен е и вярващ католик. Няколко пъти е канен във Ватикана, при това от различни папи. И от Йоан Павел II, и от Бенедикт XVI и от настоящия Франсис. „Казах на хората в моята лаборатория, че политическата ми кариера е призвание от Господ. Че в следващите години е по-важно да служа на хората“. Това са негови прочески думи в интервю от януари 2016-а.

Приложим ли е моделът на Тайван?

Ясно е, че моделът на Тайван трудно би могъл да се случи извън страните от Далечния изток. Дори извън Тайван, където социалната отговорност и чувството за общност заради сянката на враждебния съсед-гигант, са на съвсем различно ниво. Но пък от друга страна – имаш вицепрезидент за учен, а президентът Цай Ингвен е завършила в Лондон. А и хората имат доверие на правителството – те знаят, че извънредните мерки, прилагани през 2003-а, 2009 (епидемията от свински грип) и сега, ще свършат, щом свърши заплахата. Доказателството – Тайван е напълно отворен към проблема. Всеки ден с много подробни брифинги. С данни и числа. И с прости послания към хората. А преди седмица Джен дори писа във Фейсбук по темата.

Автор: Петър Хераков