Руските магазини започнаха да тестват плащания с биометрични данни
Секция: Русия
24 Март 2020 11:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руските магазини започнаха да тестват плащания с биометрични данни

В същото време експертите отбелязват, че преходът към плащането с помощта на биометрични данни може да бъде ускорен поради разпространението на коронавируса.

/КРОСС/ Плащането за покупки чрез сканиране на лица започна да се тества в хранителни магазини в Русия. Това съобщиха в събота пред вестник "Известия" представители на банка ВТБ, която започна експеримента

Според изданието възможността за плащане на стоки чрез сканиране на лица вече е предоставена в супермаркетите "Лента" на клиентите на банка ВТБ. Използва се обединена биометрична система, управлявана от Ростелеком. ВТБ отбеляза, че планират да въведат биометрична система в промишлен мащаб до средата на 2020 година. Други банки, включително Промсвязбанк, също започнаха преговори с търговски вериги, за да стартират тестване на такава платежна система, предаде ТАСС.

Обяснено е, че, за да се извърши плащане посредством биометричен идентификатор, собственикът на картата просто трябва да погледне в камерата на касата.

"В пилотните проекти технологията се използва за малки плащания. За да се потвърди прехвърлянето на по-големи суми, се планира да се използва втори фактор, например ПИН код. Клиентът също ще може да плати за покупка в интернет като погледне камерата на телефона и назове поредица от цифри, вместо досегашното дълго попълване на данни за картата", заяви Ростелеком пред "Известия".

Прилагането на технологията се обсъжда не само с търговски вериги, но и с бензиностанции и вериги за бързо хранене, производителите на автомати и представители на метрото и руските железници.

Експертите, интервюирани от изданието, отбелязват, че преходът към плащането с помощта на биометрични данни може да се ускори поради пандемията от коронавирус, тъй като много потребители се опасяват, че вирусът може да бъде предаден чрез банкнотите и пластмасовите карти.