Русенския университет спешно започна да произвежда части за обдишващи апарати
Секция: Здраве
25 Март 2020 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русенския университет спешно започна да произвежда части за обдишващи апарати

/КРОСС/ Русенския университет спешно започна да произвежда части за обдишващи апарати, нужни за болните от коронавирус. Те се изработват с помощта на 3D принтери.

От събота работим нон стоп. В тази кампания участват над 70 ентуасиасти и организации, които продължават да печатат 3D-принтирани компоненти. Първоначалните модели се печатат за около 2,5 ч., което с нашите 7 принтера означава доста малък капацитет на производство. Затова ни се наложи ние да променим модела и реално сега ние печатаме много малка част от шлемовете - рогата, където се закачат предпазните екрани и някои други крепежни механизми, като болтчета, коментира Доц. Пламен Зариев, катедра "Телекомуникации" към Русенски университет.

В събота и неделя са произвели 50 маски и са ги подарили на болницата в Русе. След това са произвели още около 40 бройки, които са дарили на общопрактикуващи лекари, зъболекари и фармацевти в района. Променили са концепцията и са удвоили производството, поясни доц. Зариев. Фирми от областта се включват и дават на университета предпазни шлемове, които да дарят на болници и медицински специалисти.