Румен Гечев за икономическите мерки: Правителството не дава гаранции, че средствата ще достигнат до нуждаещите се
Секция: ПОЛИТИКА
25 Март 2020 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Гечев за икономическите мерки:  Правителството не дава гаранции, че средствата ще достигнат до  нуждаещите се

/КРОСС/ "Приветстваме, че макар с известно закъснение, българското правителство излиза с такъв пакет от икономически мерки, които се очакваха от българския бизнес и цялата общественост в тези трудни времена. Освен това, ние приветстваме някои конкретни стъпки, предприети от правителството като 500 млн. за заплащане на извънреден труд в Министерството на вътрешните работи, на отбраната и в здравната система. Ние подкрепяме предоставянето на 500 млн. лв. допълнителна капитализация на Българската банка за развитие, тъй като такива мерки са предприети в почти всички страни членки на ЕС и страни извън него. Също така, подкрепяме покриването на определени разходи за възнаграждения на временно освободени от заетост в българската икономика, съответно 60% от работна заплата за сметка на държавата и 40% за сметка на работодателите. Тези основни мерки, предприети от правителството, ние принципно подкрепяме - те са в правилна посока и са свързани с европейската практика". Това каза проф. Румен Гечев, народен представител от ПГ "БСП за България", на пресконференция на "Позитано" 20.
Той обаче подчерта, че в същото време БСП има сериозни бележки и допълнителни въпроси към правителството. "Буди недоумение как правителството и премиерът ни съобщават, че са заделени 4,5 млрд. в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда. Нашите сметки показват, че даже с т.нар. данъчна ваканция от 600 млн. лв., сумата е 2,27 млрд. лв. Като се извадят тези 600 млн. данъчна ваканция, които ще са изискуеми от българския бизнес след тези 3 месеца, сумата става по-малко от 2 млрд. лв.", обърна внимание проф. Гечев.
За него е и голяма загадка как правителството е изчислило, че рекапитализацията с 500 млн. на Българската банка за развитие ще доведе до 2,5 млрд. кредити. "Към момента Българската банка за развитие не изпълнява основната си функция- средствата да отиват основно за малки и средни фирми. За голямо съжаление, по наша достоверна информация, значителна част от кредитите се предоставят на крупни български "бизнесмени" - една малка група, свързана с властта, която получава изгодни кредити за десетки и стотици милиони. Ние нямаме никаква гаранция, че тези 500 млн. ще стигнат до фирмите в засегнатите отрасли, които сега изпитват остра нужда от кредити при преференциални условия", каза още Румен Гечев. Според народния представител от левицата правителството отново прехвърля отговорността като оставя Банката за развитие да предостави 500-те млн. на търговски банки, които от своя страна да решават на кого и при какви условия да ги дават.
"Нашите сметки показват, че при това съотношение- процентът 60 към 40 - няма да бъдат много фирмите, които ще се възползват от тази преференция. Считаме, че това съотношение не е в интерес на бизнеса. За много от българските фирми при тези условия даже 40 на сто ще бъдат непосилни за покритие. Много от тях все ще имат по-голям интерес да съкратят хората, отколкото да покриват тези 40%", категоричен е Гечев. Той отбеляза, че според условието на правителството, само фирми без задължения към държавния и общинските бюджети ще имат достъп до тези 60%. "Не е трудно да се досетим, че не са много фирмите, които нямат никакви такива задължения", добави той.
"Ние категорично се разграничаваме от понятието "маргинали", използвано от финансовия министър Горанов - като говори за маргинали, той говори за 800 хил. души от българския народ. Това са представители на българската интелигенция, които се самоосигуряват, това са 500 хил. души, които са самоосигуряващи се от селското стопанство. Наричането на близо 1 млн. българи "маргинали", които няма да получат никаква помощ, е цинично и абсолютно неприемливо", заяви Гечев.
По неговите думи БСП има сериозни възражения по отношение на липсата на механизми и детайли как точно средствата ще бъдат разпределени. Той добави, че държавата няма разчети и правителството не знае за какъв период се предлагат мерките, както и не казва колко души ще се възползват от тези мерки. "Като направихме сметка- виждаме, че има много сериозни противоречия", сподели Гечев.
"Ние сме напълно наясно какъв пакет от алтернативни мерки като насока ще предложим от БСП. В момента нашите екипи работят заедно с представителите на браншовите организации. Предстоят ни допълнителни срещи с тези браншови организации, за да стиковаме техните предложения с нашите виждания", завърши Румен Гечев.