Народното събрание спира редовните си заседания?
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Март 2020 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Народното събрание спира редовните си заседания?

/КРОСС/ Народното събрание спира редовните си заседания и ще се събира само по законодателство, свързано с въведеното извънредно положение. Това е решението на председателския съвет, което дебатират народните представители.

Парламентарният контрол също се преустановява и отговорите на министрите ще бъдат само в писмена форма.

Решението за спиране на редовните заседания на Народното събрание е обсъдено на председателския съвет тази сутрин. С него отпада цялата предвидена програма за тази седмица. Мярката предизвика бурни разисквания в пленарната зала, които продължават и в момента, тъй като от БСП са отказали да го подкрепят.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни извънредната мярка със спазване на препоръките на Националния оперативния щаб за социална изолация. Тя изрази опасенията за автоматично блокиране на Народното събрание при евентуален случай на установяване на коронавирус сред депутатите:

„Covid-19 не подбира нито по партийна, нито по социална, нито по религиозна, нито по етническа принадлежност. Не можем да искаме цялата страна да е под карантина, която все повече се затяга, а ние показно да нарушаваме всички предписания за социално дистанциране. Приехме най-важните закони, които да помогнат на страната да преодолее кризата възможно най-леко. Сега е време и ние да се подчиним на тези закони, сега е времето да се отървем от илюзиите и на първо място от илюзията за изключителност. И не можем да станем разпространители на тази зараза".

Решението на председателския съвет на Народното събрание не е подкрепено единствено от парламентарната група на БСП. Социалистите го определиха като бягство от отговорност и дори като диктатура. Валери Жаблянов заяви:

"Под този предлог вие искате да се отървете от най-висшия представителен орган на републиката. Вие искате да управлявате с укази, вие искате да управлявате с пресконференции, и когато вие решавате да се саморазпуснете, когато вие решавате да абдикирате, защото това, което правите в момента, е абдикация - да делегирате собствените си правомощия, да се откажете от това, за което са ви избрали българските граждани - вие слизате не само под отговорността на историческия момент, вие слизате под вашата собствена съвест".

Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание парламентът може да се свиква на заседание по всяко време от председателя - по негова инициатива, по искане на 1/5 от народните представители или минимум 48 депутати, по искане на президента и по искане на Министерския съвет.