Нинова: Парламентарната република временно се отменя
Секция: ПОЛИТИКА
26 Март 2020 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова: Парламентарната република временно се отменя

/КРОСС/ „Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова определи предложението на управляващите парламентът да премине в нов режим на работа, предвиждащ гледането на законопроекти, свързани единствено с извънредното положение, както и писмен парламентарен контрол.

„Живот на кредит, свобода под карантина и диктатура в действие", нарече Нинова мерките срещу разпространението на коронавируса у нас и призова: „Извънредното положение не е повод да спре да функционира държавата".

Според лидера на БСП управляващите обличат своето предложение с мотиви за загриженост за здравето и живота на хората, но, според нея, това не означава „депутатите да абдикират от задълженията си" и да се „срият по домовете си".

Вместо това Нинова поиска парламентът да вземе решение да разблокира Държавния резерв и да раздаде на аптеките и хорате маски, ръкавици и спирт.

„Днес слагате венеца на безконтролната власт", продължи с критиките тя, подчертавайки, че с това решение парламентът ще „прехвърли всичко в ръцете на изпълнителната власт".