Путин се надява Русия да се справи с коронавируса до 2-3 месеца
Секция: Русия
26 Март 2020 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин се надява Русия да се справи с коронавируса до 2-3 месеца

/КРОСС/ Президентът Владимир Путин заяви днес, че Русия може да победи коронавируса за по-малко от 3 месеца, ако бързо бъдат наложени строги мерки, след като властите решиха от утре да преустановят всички редовни и чартърни полети от и до страната, предаде Ройтерс.

Московските власти заявиха, че затварят всички магазини, освен хранителните и аптеките от този уикенд, след като страната съобщи за най-големия си ръст от заразени за ден, който достигна 840 души.

Броят им е значително по-малък от много европейски страни, но кметът на Москва Сергей Собянин заяви във вторник, че реалният мащаб на проблема в столицата далеч надхвърля официалните данни.

В тв обръщение към нацията вчера Путин разкри нови мерки, насочени към забавяне на разпространението на вируса, и обяви следващата седмица за неработна за много руснаци, като призова хората да останат по домовете.

Днес той обсъди с мерките на среща с предприемачи.

„Това са принудителни мерки, те са временни. Но ще бъдат в сила по-кратко време и по-ефективни, ако бъдат по-строги", заяви президентът.

„Но когато най-накрая излезем от тази ситуация, а това определено ще стане...Аз се надявам, че това ще бъде по-скоро" - след два-три месеца", допълни той.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че ведомството му прави 16 инфекциозни центъра и планира да приключи първите осем до края на април, а останалите до средата на март.

Собянин от своя страна съобщи, че всички магазини и молове, освен хранителните и аптеките, ще бъдат затворени от 28 март до 5 април. Ресторанти, кафенета и барове също няма да работят, допълни той.