ДАЗД с апел към общините в България за повишена ангажираност към всички деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Март 2020 17:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДАЗД с апел  към общините в България за повишена ангажираност към всички деца

/КРОСС/ Във връзка с извънредното положение в България председателят на Държавната агенция за закрила на детето - д-р Елеонора Лилова се обърна до всички кметове на общини в България, като органи за закрила на детето, с апел за повишена ангажираност към всички деца, включително и към тези от тях, които са настанени в резидентна грижа. В него д-р Лилова изтъква необходимостта от повишен контрол за спазване мерките на Световната здравна организация за висока лична хигиена и дезинфекция на помещенията в социалните услуги за деца, управлявани от общините.
В писмо, адресирано до всички 28 области в страната, председателят на ДАЗД подчерта загрижеността за здравето и благополучието на всички български деца, които в момента са подложени на социална изолация заради коронавируса. И докато при възрастните, мотивацията за спазване и прилагане на мерките, наложени от Националния кризисен щаб у нас е висока, то при децата това се превръща в още по-голямо предизвикателство с всеки изминал ден.
„Днес, повече от всякога от нас се изисква да сме силни, разумни и добри един към друг, и най-вече към децата. Те имат нужда от спокойно и постоянно разясняване, какво се случва на всичко ни. Затова търпеливо, и без припряност, следва да отговаряме на въпросите им, както и да сме пример за хора, които се мобилизират и преодоляват трудности.", смята д-р Лилова.
Според нея, социалната изолация в настоящия момент за децата може да е причина за повишена емоционалност, подтиснатост и тревожност. В техен интерес ДАЗД предложи конкретни канали за помощ чрез консултации и психологическа подкрепа. На всички кметовете на общини Агенцията предостави материали с правила и съвети за опазване на здравето, предложения за активно и забавно организиране на свободното време, както и възможности за търсене на информация и подкрепа при нужда. Предложено е да се разпространят и сред ръководствата на резидентните услуги за деца, които са по-уязвими от останалите деца.
„Знам, чв всеки от нас е достатъчно отговорен да отстоява мисията на защитник, а с общи усилия ще гарантираме в пълна степен благополучието на всяко българско дете.", завършва писмото си председателят на ДАЗД.