София отбелязва най-голям спад на разходите за живот в света
Секция: Анализи
28 Март 2020 17:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София отбелязва най-голям спад на разходите за живот в света Истанбул е лидер по ръст в тазгодишната класация

/КРОСС/ София е градът, който отбелязва най-голям спад в класацията на Economic Inteligence Unit за разходите за живот във водещите градове по света през 2020 г. Българската столица пада от 90-то до 106-то място в глобалното подреждане, т.е. с 16 позиции. На второ място по спад е Рейкявик – от 15-то до 29-то място, следват Рим и Дюселдорф – съответно от 32-ро място, което споделят, до 43-то.

Класацията на Economic Inteligence Unit обхваща 133 града по света и сравнява цените на над 160 продукта и услуги, за да изчисли разходите за живот. Икономистите сравняват цените на храната, облеклото, наемите, комуналните услуги, транспорта, образованието, здравеопазването и други. Основен извод от подреждането е, че разходите за живот в европейските градове намаляват, докато в САЩ, както и в повечето азиатски градове се увеличават, предава Investor.bg.

Основна причина за спада на разходите за живот в европейските градове е поевтиняването на еврото спрямо долара, което се отразява и на валутите на страните, които са обвързани с еврото – например българският лев, отбелязва се в доклада.

Същевременно Истанбул е лидер по ръст на разходите за живот в тазгодишната класация, като скача с 24 места до 96-та позиция. На второ място по ръст е Киев – с 22 позиции до 86-то място, следван от Бостън, който се придвижва напред в класацията с 18 места до 33-та позиция. Сред градовете, където животът поскъпва най-бързо, се нареждат още Москва, Банкок, Техеран, който споделя 106-то място със София, Атланта, Лима, Рио де Жанейро, Сао Пауло.

Сингапур и Хонконг оглавяват класацията за поредна година. Осака в Япония измества Ню Йорк, като двата града са съответно на 3-то и 4-то място. Топ 10 се допълва от Париж, Цюрих, Тел Авив, Лос Анджелир, Токио и Женева. Ключовите азиатски икономически центрове продължават да са сред най-скъпите места за живот в света заради ръста на цените на повечето стоки и услуги. Цените обаче вече растат значително по-бързо в северноамериканските градове, заключават икономистите.

Най-евтиното място за живот в света е Дамаск, столицата на Сирия, която обаче е раздирана от дългогодишна война. Сред най-евтините места за живот в света се нареждат още Ташкент, Алмати, Буенос Айрес, Карачи, Каракас, Лусака, Ченай, Бангалор и Ню Делхи. Повечето от тези градове са в Южна и Югоизточна Азия – регион, който остава евтин за живот заради ниските доходи, високото неравенство по отношение на доходите, ограничената покупателна способност на домакинствата и засилената конкуренция в търговията.