През 2020 г. "Безсмъртният полк" ще шества в социалните мрежи
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Април 2020 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През 2020 г. "Безсмъртният полк" ще шества в социалните мрежи

/КРОСС/ И през 2020-та година фондация "Безсмъртния полк" продължава да се готви за отбелязването на 75-тата годишнина от разгрома на фашистките пълчища в Европа, съобщиха от ръководството на фондацията.

"Безсмъртният полк" като гражданска международна акция вече се превърна в традиция и в България.

Нашата всенародна акция е особено важна за разпространяване на Истината за Победата, за преклонение пред паметта на нашите родственици, взели участие в разгрома на хитлеро-фашизма, за отбелязване на 9-ти май, за тържественото протичане на 75-тата годишнина от Победата!

Това предполага, че през 2020-та година също ще отбележим 9-ти май - Денят на Великата Победа над фашизма и нацизма!

С оглед на външните обстоятелства, на мерките срещу пандемията от COVID-19, които промениха функционирането на живота ни през последните седмици, ние сме длъжни да се съобразим с решението на Народното събрание и на Правителството на Република България за удължаване периода на извънредното положение до 13 май 2020 г. и да организираме провеждането на "Безсмъртният полк" по начин, който да не застрашава живота и здравето на участниците в него.

Тази година шествие по улиците на България на "Безсмъртният полк" няма да има!

Фондация "Безсмъртният полк" предлага на всички участници в това грандиозно събитие през 2020-та година то да бъде проведено онлайн и пренесено в социалните мрежи.

Нека всеки българин, който има роднини - участници в Съпротивата срещу фашизма в периода 1923-1945 година, да разпространи техните снимки в своите социални профили и в групите, в които членува.

Всеки, който желае и има тази възможност, може да обработи своите снимки и върху тях да положи символиката на "Безсмъртния полк", която може да бъде свалена от сайта на фондация "Безсмъртния полк" https://bezsmartniatpolk.com или от facebook-групата на полка https://www.facebook.com/groups/bezsmartniatpolk/ .

Така и тази година ние ще застанем рамо до рамо с нашите героични предшественици, които унищожиха кафявата чума, и ще сведем глави пред тяхната саможертва.

Същевременно, управителният съвет на фондация „Безсмъртният полк" заявява, че следи с внимание развитието на епидемиологичната обстановка и, при нейното благоприятно развитие и отпадане на мерките за събиране на граждани на едно място до 9-ти май, сме готови да реагираме и да проведем нашето ежегодно събитие в традиционен порядък.

***

"Безсмъртният полк" приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.
Участието в "Безсмъртния полк" означава, че всеки българин, който помни и почита свой роднина - ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9-ти май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на "Безсмъртния полк". Участието в "Безсмъртния полк" е доброволно.
"Безсмъртният полк" е неправителствена, нерелигиозна, нетърговска и неполитическа независима обществена организация. В редовете на "Безсмъртния полк" може да встъпи всеки гражданин, независимо от своята вяра, националност, етнос, политически или други възгледи. "Безсмъртният полк" обединява хората. Всичко друго е неприемливо за нас.
"Безсмъртният полк" изключва използването на символика, различна от онази, която има отношение към Антифашистката съпротива и участието на Българската армия във Втората световна война.
Акцията е проведена за пръв път през 2012 год. в руския град Томск.
На следващата 2013 акцията "Безсмъртен полк" се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 - в 500 града в седем страни по света.
През 2015 "Безсмъртният" полк марширува в 15 държави.
От 2016 година България също се присъединява в инициативата.
"Безсмъртният полк" в Русия и "Безсмъртният полк" в България са част от една и съща кауза - ние сме заедно и работим в тясно сътрудничество, защото "Безсмъртният полк" е един в целия свят.
"Безсмъртният полк" не може да се идентифицира с никой човек - политик, общественик, държавен или общински служител или избраник.
"Безсмъртният полк" са хилядите загинали и техните потомци.