Троянският манастир посреща Възкресение Христово с извънредни мерки
Секция: Православие
18 Април 2020 18:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Троянският манастир посреща Възкресение Христово с извънредни мерки

/КРОСС/ Службите в Троянския манастир "Успение Богородично" на Възкресение Христово тази година, заради извънредното положение, ще преминат със строга организация, за да се избегне струпване на хора и да се спазят мерките срещу разпространението на COVID-19, съобщи йеромонах Стефан.

Тази вечер службата ще започне в 23.30 часа на подготвен подиум в двора на манастира. Когато присъстващите намалеят, в църквата ще бъде отслужена Светата литургия.

Утре, в 12.00 часа, ще бъде отслужена т. нар. Служба на Второ Възкресение, или празнична пасхална вечерня с прочитане Евангелието за Възкресението на различни езици.

Богослуженията минават при спазване на всички определени мерки на Националния оперативен щаб, министъра на здравеопазването и Светия синод.

"За целта сме организирали човекопотока в два коридора - влизащи и излизащи. В храма се допуска по един човек и след всеки се дезинфекцират иконите и местата, до които той се е допирал", каза йеромонах Стефан и добави, че за организацията помагат доброволци.

"За този най-светъл празник желая на българския народ, на първо място, здраве, след това пожелавам на всички да не се отчайват, да не униват, а да вярват в Бога. Защото събитието на Възкресението, което ще отбележим тази вечер, ни казва, че надежда винаги има, светлината в мрака свети. Щом Христос възкръсна за нас, християните, за хората изобщо, вече няма нищо страшно и непосилно, добави духовникът.