Борисов: Някои спят до обяд и пишат постове, а ние с щаба работим без почивка
Секция: Коментари
03 Май 2020 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Някои спят до обяд и пишат постове, а ние с щаба работим без почивка

/КРОСС/ "Съзирам поредния умисъл и затова ще кажа, че щабът никога не е бил разформирован, а работи. Избран е в зависимост от ситуацията, която ежедневието предполага", заяви премиерът Бойко Борисов, която заедно с ген. Мутафчийски даде брифинг в Министерски съвет.

"Всяка сутрин щабът е при мен горе в 07.00 ч. всяко нещо се обсъжда по стотици пъти и едва тогава слизат тук да говоря. От 2 седмици щабът ме умолява да се спре гаврата с тях. Една част идват буквално да се заяждат с тях. Хората се преумориха, имат и планови операции. Умолявам ви това да го прекратите и по друг начин да се работи, добави Борисов. Ние планирахме всеки ден как да пуснем парковете и планината. Някои тулупи спят до обяд и после ми пишат постове, а ние ставаме рано сутрин, без заплата го правим това, без почивен ден. Един от най-добрите ми приятели написа „убиха генерала“, защо не му благодарихте, какво да благодаря, щабът работи на пълни обороти", подчерта Борисов.

Горанов натиска всеки ден да отпускаме определени мерки, коментира още премиерът.

Мили мои медии, нали вие по ваше лично желание излъчвате, някой насила кара ли ви да има живи излъчвания, това си е ваше решение. Като няма зрители или не е правилно, не го правете. За да угодим и на едните, и на другите, решихме секретарят на щаба да излезе и да изчита данните, тоест който не иска да гледа щаб, чува информацията, ако искате и на прессъобщение ще го пускаме, каза още Борисов.

Извинявам се, съжалявам, но всяко мое изказване започва с умоляваме хората. Ето днес работят планините, нека да се пазим сами, да се спазва дисциплината и реда. Нека продължим да се пазим, за да можем да отпуснем и все по-нормален да става животът. Няма нито една индикация, че всичко това ще свърши скоро. Умуваме как свиквайки, да живеем с този вирус, с нашите мерки плюс самите хора да се пазят, да се отварят все повече сектори, за да имаме нормален живот в условията на пандемия, добави Борисов.

Има хора, които мислят и за психичното здраве на хората. Във Франция, например, пускаш SMS, чакаш, като ти кажат излез, тогава излизаш, каква карантина карате вие в София? Улиците ли са празни, парковете ли са празни? И само с бързите и ефективни мерки сме на най-ниските нива и дисциплината на огромната част от българите сами да се пазят.

Ползваме цялата палитра от знаещи хора, експертен съвет, събрал съм най-добрите. Ако имаме успехи, ще бъдем всички щастливи, ако имаме загуба, ще е само моя, каза още Борисов.

Мутафчийски каза от своя страна, че това как трябва да живеем оттук нататък с вируса, това е най-важното, което се коментира в момента.

"От 7 ч. всеки ден вчера беше до 22.30 уточняваме концепцията и подробностите за отделните сфери. Това са важни неща и са от ключово значение как ще продължи България да се развива. Молбата за промяна в оповестяването на информацията беше лично наша. Искахме и само с прессъобщение да става. В 10 ч. ще уточняваме предполагаемия график. В щаба има широко представяне на държавните институции", добави Мутафчийски.