САЩ подготвят споразумение за експлоатация на ресурсите на Луната
Секция: Наука
07 Май 2020 07:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ подготвят споразумение за експлоатация на ресурсите на Луната

/КРОСС/ Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп подготвя проект за международно споразумение, което би уредило правно експлоатирането на природните ресурси на Луната, предаде БТА, позовавайки се на информация на Ройтерс.

Т. нар. Споразумения „Артемида" имат за цел да бъдат привлечени съюзници към плана на американската космическа агенция НАСА за изпращане на хора и изграждане на станции на естествения спътник на Земята през следващото десетилетие. Проектът все още не е представен на други държави.

НАСА, която е цивилна агенция, играе нарастваща роля във външната политика на САЩ, отбелязва Ройтерс.

„Сигурни зони" около бъдещите бази

Споразуменията са наречени „Артемида" на новата лунна програма на НАСА. Те предвиждат „сигурни зони" около бъдещите бази на Луната, за да не се стига до инциденти и конфликти с други държави или компании, опериращи в близост. Споразуменията освен това имат за цел да осигурят международна правна рамка за експлоатиране на природните ресурси на естествения спътник на Земята от компании.

САЩ засега не включват Русия

Администрацията на американския президент планира да обсъди официално въпроса с партньори като Канада, Япония, европейски страни и Обединените арабски емирства.

Русия, която е водещ партньор на НАСА за Международната космическа станция, първоначално няма да бъде поканена да се присъедини към Споразуменията „Артемида", казаха източниците на Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Пентагонът все повече смята за враждебно настроена Москва, която прави „заплашващи маневри" със свои сателити към американски разузнавателни сателити на околоземна орбита.

Съединените щати са страна по Договора за открития Космос, който постановява, че държави нямат право да предявяват териториални претенции за небесни тела и Луната.

Според източниците на Ройтерс в администрацията на Тръмп „сигурните зони" няма да представляват териториална претенция, а ще „координират технически" операциите на отделните „космически актьори".

Заобикаляне на ООН

Експерти по космическо право обаче предупреждават, че без международно споразумение всякакви едностранни действия в откритото пространство биха били незаконни.

Високопоставен американски представител каза пред Ройтерс, че Споразуменията „Артемида" се вписват в стратегията на президента на САЩ да заобикаля ООН и вместо това да се споразумява със „сходно мислещи" страни. Отчасти това цели да бъде избегнат прекалено дългия преговорен процес под шапката на световната организация, а и работата с държави, които не са космически сили, би било непродуктивно, обясни той.

НАСА инвестира десетки милиарди долари в програмата „Артемида", която предвижда да бъдат изпратени хора на Луната до 2024 г., а след това да бъде установено постоянно човешко присъствие на Южния полюс на естествения спътник на Земята.

НАСА като инструмент на американската дипломация

В момент, когато държавите все повече разглеждат Космоса като нова арена за военно съревнование, Споразуменията "Артемида" отразяват нарастващата роля на НАСА като инструмент на американската дипломация. Очаква се проектът да предизвика недоволството на космическите съперници на САЩ като Китай, отбелязва Ройтерс.

Кремъл коментира, че американския проект ще трябва да бъде анализиран задълбочено, за да се провери дали той отговаря на международното право.