Предстоящи събития на 11 май
Секция: Предстоящи събития
11 Май 2020 07:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития на 11 май

/КРОСС/ ***
Дряново/с. Керека.
От 11.00 часа на площада пред Народно читалище „Напредък - 1884" вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на честването на 400-годишнината от възникването на село Керека.

***
София.
От 09.00 часа в театралната зала „Алма Алтер" на Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще се проведе вторият тур на националното състезанието по правопис „Пазим езика си" за V и за VI клас.

***
София.
От 09.00 часа в Дом на Културата „Борис Христов" ще се състои Научна конференция "Екологията - начин на мислене".

***
София.
От 9.30 часа на игрищата на Националната футболна база „Бояна" ще се проведе благотворителен футболен турнир с участието на служители на дипломатическите мисии в София, институции и неправителствени организации.

***
София.
От 09.30 часа в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" ще бъде отслужена Архиерейска св. Литургия.

***
София.
От 11.00 часа в зала ,,Триадица" ще се проведе ученически шампионат по гимнастика-зона София, който е завършек на проекта ,,Гимнастиката-здраве и красота за нашите деца".

***
София.
От 11.00 часа в Историческия музей ще се проведе Ден на специалност „Български език и история".

***
София.
От 11.00 часа в Общински културен институт Дом на културата „Искър" (бул. „Кръстю Пастухов" №23) ще се проведе Инициативата „Съкровищата на София - мултижанрови събития за деца".

***
София.
От 12.00 часа в Централния Военен клуб ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат представени темите и резултатите от Първата научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания.

***
София.
От 14.00 часа в София Тех Парк, сградата на Иновационен форум „Джон Атанасов", зала Нетера Космос, ще се състои премиерата на най-новата книга на испанския полярник и писател Хавиер Качо „Аз, Фрам".

***
София.
От 17.00 часа в Софийската опера и балет Зонта интернешънъл клуб „Света София" ще отбележи своя 100-годишен юбилей.

***
Благоевград.
От 10.00 часа пред зала „22 септември" ще се проведе инициативата „Лекоатлетически маратон - Благоевград".

***
Бургас.
От 10.00 часа пред Пантеона и на паркинга на големият търговски обект на
ул. „Янко Комитов" 8 ще се проведе инициативата „Книги за смет".

***
Бургас.
От 10.00 часа устието на река Ропотамо ще бъде почистено от доброволци от VІІІ, IX и X клас на Професионалната гимназия по химични технологии „Акад. Н. Д. Зелински". Почистването е организирано от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас по повод 22 май - Международния ден на биологичното разнообразие.

***
Бургас.
От 10.00 часа в Експоцентър „Флора" ще се проведе фестивалът „Бургас твори".

***
Бургас.
От 10.00 часа в Експоцентър „Флора" ще се проведе часът на Галерия Вест - „Вълшебството на цветовете". Събитието е част от фестивала „Бургас твори".

***
Бургас.
От 11.00 часа в близост до експоцентър „Флора" са организирани танци с участието на ТА „Здравец" - Камено, фолклорна формация „Зеленика" с ръководител Мария Маркова Халачева към Центъра за млади таланти - Бургас, Габриела Тасева, Виктор Митев и Жаклин Димитрова. Събитието е част от фестивала „Бургас твори".

***
Бургас.
От 17.30 часа на открита сцена до „Часовника" ще се проведе концерт на професионален фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев".

***
Бургас.
От 17.30 часа пред сградата на Община Бургас, родителите ще излязат на мирен протест против Стратегията за детето 2019-2030.

***
Бургас.
От 18.30 часа в експоцентър „Флора" предстои прочит на поезията на Елка Стоянова, Ажда Чаушева, Наталия Димитрова, Яна Вълчева, а към тях ще се присъединят музикантите Ксения Каролева, Марко Маджаров, Тодор Тодоров, както и актьорът Тони Минасян. Събитието е част от фестивала „Бургас твори".

***
Варна.
От 13.00 часа в Концертната зала на Младежки дом - Варна ще се състои премиерата на книгата „Където морето докосва брега".

***
Варна.
От 17.30 часа пред сградата на Общината ще се протест срещу Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

***
Велико Търново.
От 9.00 часа от Владишкия мост в кв. „Асенов" ще се проведе първия дял на кампанията „Движи се и победи" - поход от Велико Търново до хижа „Божур".

***
Велико Търново./с. Арбанаси.
От 10.00 до 14.00 часа в Парк Хотел Арбанаси браншови организации от 18 държави от Европа и Централна Азия ще се включат в международната кръгла маса, която е част от Осми Национален събор на овцевъдите в България.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа пред паметника на св. св. Кирил и Методий ще се проведе отбелязване на Патронния празник на Великотърновския университет.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа в читалище „Искра" театър „Весел" представя: „Пинокио" - детски куклен спектакъл.

***
Велико Търново.
От 17.30 часа на пл. „Майка България" ще се проведе протест срещу „Национална стратегия за детето 2019-2030г.".

***
Горна Оряховица.
От 10.00 часа в НЧ „Напредък-1869" ще се проведе областен етап на VI-ия Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце" 2019 година.

***
Каварна.
От 14.00 часа на Стадион „Калиакра" ще се състои Футболна среща от Европейското първенство на УЕФА за девойки до 17 годннн Холандия-Англия.

***
Карлово.
От 10.00 часа на площад „20-ти юли" ще се проведе „Да изиграем едно българско хоро" с участието на детските градини от община Карлово, Организатор - ДГ „Слънце".

***
Кюстендил.
От 10.00 часа в Рилския манастир в Рилския манастир МОН ще отличи директори с наградата „Св. Иван Рилски" в чест на Деня на светите братя Кирил и Методий на 11 май.

***
Кюстендил.
От 11.00 часа в залата на Възрожденското училище ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на сдружение „Св. Св. Кирил и Методий".

***
Ловеч.
От 09.45 часа в Многофункционална спортна зала в ПЕГ „Екзарх Йосиф І" ще се проведе открит отборен и индивидуален турнир по тенис на маса.

***
Перник/с. Мещица.
От 10.00 часа пред читалището в с. Мещица ще се проведе XI Национален детски фолклорен конкурс "Дай, бабо, огънче".

***
Перник.
От 10.00 часа в библиотеката на НЧ "Елин Пелин - 1903 г." ще се проведе
„Ден на отворените врати" - по повод професионалния празник на библиотекарите.

***
Перник.
От 17.00 часа ще се проведе Празник на кв. „Тева".

***
Перник/ с. Дивотино.
От 17.00 часа ОУ „Св. Св. Кирил и Методий", с. Дивотино, ще се проведе патронен празник на училището.

***
Петрич/с. Кромидово.
От 18.00 часа пред винарска изба Орбелус, с. Кромидово, ще се проведе Третото издание на Орбелус Ритъм & Вино.

***
Пловдив.
От 09.00 часа в сградата на БЧК-Пловдив ще се проведе областно състезание на ученическите екипи по първа долекарска помощ.

***
Пловдив.
От 10.00 часа брега на река Марица срещу остров Адата ще се проведе екологичен образователен семинар „Да осиновим Адата".

***
Пловдив.
От 10.00 в парк „Лаута" над 4000 участници ще се включат в 4-тото издание на Народен събор „Пловдив".

***
Пловдив.
От 11.00 часа Тракийско Дружество „Войвода Руси Славов" ще почете паметта на своя патрон на гроба му на Централните гробища в Пловдив

***
Пловдив.
От 14.00 часа на сцената на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков" - Пловдив ще се проведе традиционният фолклорен фестивал „Нашите корени".

***
Пловдив.
От 17.00 часа в зала „Библиотека" на Тракийски културен дом Пловдив" ще се състои авторският поетичен моноспектакъл „Пътеки към Душата на България" на поетесата и актрисата Тоня Борисова, родственица на Захарий Стоянов.

***
Симитли/с. Полето.
От 08.30 часа църквата „Св. Кирил и Методий" в село Полето ще отбележи храмовия си празник.

***
Сливен/ с. Селиманово.
От 10.00 часа в центъра на селото започва ХI конкурс-надпяване „С песните на Йовчо Караиванов".

***
Смолян/с. Смилян.
От 10.00 часа в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" - село Смилян ще се състои Тържествен концерт по случай 100 години от създаването на училището.

***
Стара Загора.
От 09.30 часа пред спортна зала „Иван Вазов" градът ще бъде част от Еврокоридор №8, по който тича ултрамаратонецът Красимир Георгиев.

***
Стара Загора.
От 11.00 часа на спортните игрища зад Централна поща ще бъде даден старт на традиционните Работнически игри.

***
Стара Загора.
От 17.30 часа от парк „5-ти Октомври" до парк "Артилерийски" членовете на група Не на стратегията на детето 2019-2030 - Стара Загора и Възраждане Стара Загора организират протест и походно шествие под мотото „При мама и тате ми е най-добре!".

***
Чепеларе.
От 15.00 часа в Чепеларе ще се проведе „Веселие в Чепеларе - празник на хората".

***
Шумен.
От 09.30 часа в СУ „С. Доброплодни" ще се проведе състезание по краснопис и правопис.

***
Шумен.
От 10.30 часа пред сградата на Община Шумен ще се състои тържествен ритуал по издигане на знамената на ЕС, България и Шумен.

***
Шумен.
От 11.00 часа пред Драматично-куклен театър „В. Друмев" ще се състои постановка за деца от Панайот Цанев „Книжки сладкодумки".

***
Шумен.
От 11.30 часа на открита сцена, пл. „Освобождение" ще има шоу за деца, анимации, игри.

***
Шумен.
От 16.00 часа часа от пл. „Кристал" до Община Шумен ще се състои дефиле на мажоретни състави и откриване на Фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник".

***
Шумен.
От 18.15 часа пред Драматично-куклен театър „В. Друмев" ще се състои откриване на Театралния фестивал „Нова българска драма".

***
Шумен.
От 19.00 часа на открита сцена, пл. „Освобождение"ще се състои празничен концерт на група Фанданго, с участието на формации на Младежкия дом и СУ „С. Доброплодни".

***
Ямбол.
От 13.00 часа на пистата край село Тенево ще бъде даден стартът на състезателните игри на Националния мотосъбор.