Цената на мълчанието - била ли е принудена СЗО да крие за коронавируса
Секция: Анализи
13 Май 2020 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цената на мълчанието - била ли е принудена СЗО да крие за коронавируса

Немското разузнаване смята, че здравната организация умишлено е забавила информация за пандемията

/КРОСС/ С развитието на пандемията от коронавирус в Западна Европа и САЩ започват да изникват все повече въпроси около поведението на Китай в първите седмици на заразата, а оттам съмненията се прехвърлят и върху Световната здравна организация (СЗО). Премълчал ли е здравният орган към ООН за болестта и за опасностите около нея и бил ли е подложен на натиск от страна на китайското правителство?

Според разследване на "Der Spiegel" отговорът и на двете питания е "Да". Нещо повече, в материала, публикуван от изданието този уикенд, се посочва, че лично президентът Си Дзинпин е провел разговор с генералния директор на СЗО - Тедрос Гебрейесус.

"Spiegel" се позовава на телефонен разговор, предоставен от немските федерални служби за разузнаване, и цитира обезпокоителен диалог, при който Дзинпин моли здравната организация "да забави" оповестяването на епидемията от COVID-19.

Освен това СЗО в лицето на Гебрейесус е призована от китайския президент да се въздържа да споменава, че вирусът се предава от човек на човек.

Разговорът, както информира немското разузнаване, е проведен на 21 януари - повече от седмица, преди здравният орган да обяви за заразата, и две седмици преди да ѝ даде официалното наименование - COVID-19. Подобно забавяне, допуснато под натиска на китайските власти, може да се е оказало решаващо за Запада в битката му с коронавируса. По мнение на "Spiegel" така останалата част от света е загубила ценните четири до шест седмици, които са можели напълно да променят хода на развитието на пандемията.

Още този понеделник Световната здравна организация излезе с официално опровержение на твърденията, посочени в немското списание. Според СЗО "доктор Гебрейесус и президентът Си никога не са разговаряли по телефона", а подобни неверни данни отклоняват вниманието от дейността на организацията и от усилията на света да се справи с пандемията.

Китайското външно министерство също категорично отрича здравния орган да е бил притискан и принуждаван да крие информация за COVID-19. То публикува на сайта си материал от 30 страници, в който отрича всички тези, изложени в статията на "Spiegel". Външното ведомство уточнява още, че подаването на данни към СЗО за новия щам на коронавируса е било "напълно навременно" и при спазване на пълна прозрачност.

Министерството дори цитира американския президент Ейбрахам Линкълн с думите му, че "можеш да лъжеш целия народ известно време, но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време".

И все пак остават подозренията, че Световната здравна организация умишлено или от небрежност се е забавила в оповестяването на коронавируса.

Обвинения идват от Белия дом и Доналд Тръмп, който определи СЗО като "Китай-центрична" и който заплаши да спре американското финансиране към здравния орган. Тръмп уверено заяви, че "те [от СЗО] със сигурност са знаели повече, отколкото са казали на света" през януари, а оттам нататък почти всяка информация, която идва от здравния орган на ООН, е напълно невярна. Президентът завърши с думите, че вече няма никакво доверие на СЗО и че САЩ няма да търпи подобно поведение в рамките на Обединените нации.

Тревожни данни в насока, че Световната здравна организация е прикривала данни за коронавируса, дойдоха и от Тайван. През април Тайпе направи публични имейли, в които още на 31 декември се е опитал да предупреди СЗО за опасността от заразата. В онлайн комуникацията тайвански лекари съобщават, че в Ухан, откъдето тръгна COVID-19, са наблюдавани "поне девет случая на атипични пневмонии".

Китайските власти по това време казват само, че тези пациенти не са заразени с ТОРС (тежък остър респираторен синдром, който също се предизвиква от щам на коронавируса) и че все още се водят изследвания по случая. Те са убедени, че всички случаи на заболяването са изолирани и се лекуват успешно, а освен това изказват сериозни съмнения, че болестта въобще се предава от човек на човек.

Въпреки това привидно успокоение Тайван прави опит да информира СЗО, че в Ухан се случва нещо необичайно и моли здравната организация да изпрати екипи на място, които да проверят дали новата, неизвестна до момента болест се предава от човек на човек. От здравния орган обаче отказват да командироват специалисти в китайския мегаполис и пренебрегват дори обезпокоителни детайли като термина "атипична пневмония" - фраза, с която китайските лекари често наричат ТОРС.

Друг притеснителен момент в информацията, подадена от Китай, е, че болните са "изолирани за лечение".

Веднага изниква въпросът: ако не става въпрос за силно заразна и опасна болест, която с лекота се предава по въздушно-капков път от пациент на пациент, защо тогава болните от нея са изолирани, а Китай веднага бърза да подчертае, че вирусът не е ТОРС? Тайпе пък обвинява СЗО, че въпреки предупрежденията не предприема почти нищо, не изпраща екипи на място и така проявява престъпна небрежност спрямо зараза, която впоследствие прераства в пандемия.

Развоят на събитията след бездействието на Световната здравна организация е ясен вече на всички - през януари се доказва, че в Ухан е плъзнал нов щам от семейството на коронавирусите и че той изключително лесно се предава по въздушно-капков път. До 21 февруари в Европа вече има 47 потвърдени случая на COVID-19, а броят на заразените расте лавинообразно.

Дали Западният свят не е имал шанса да реагира по-бързо и по-адекватно пред опасността от COVID-19, ако е знаел какво се задава?

Няма как да бъдем напълно сигурни. Според "Der Spiegel" ако Европа е била информирана за подробностите около коронавируса, пандемия от подобен мащаб е щяла да бъде избегната с ранни, но за сметка на това непопулярни мерки като затваряне на граници и карантиниране на пристигащите от определени страни граждани.

Световната здравна организация обаче е категорична, че всеобхватната епидемия от COVID-19 е била напълно неизбежна, а сега цел номер едно е не да ровим в миналото, а да се концентрираме в настоящето и в справянето с болестта.