Бетина Жотева: Не е ясна методиката за поставянето на България на 111-о място в света по свобода на словото
Секция: Интервюта
16 Май 2020 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бетина Жотева: Не е ясна методиката за поставянето на България на 111-о място в света по свобода на словото

/КРОСС/ Скептична съм относно това каква е методиката за определянето на позицията на България в класацията на „Репортери без граници“ по свобода на словото. Зад тази теза застана новоизбрания председател на Съвета за електронни медии Бетина Жотева.

„Приемам, че така са ни оценили. На 111-о място сме. Единственото, което бих ги помолила да ни обяснят, е как ни сложиха на това място. Искам да ни се обясни как България изведнъж е при Тонга и Гана“, заяви Жотева пред БНТ.

Тя даде пример с провеждането на проучване на общественото мнение по телевизията, в каквито случаи се съобщава колко души са анкетирани, дали те са представителна извадка. Изясняват се и зададените им въпроси.

„Сега някой ни слага на 111-о място без да каже колко души от България са питани, какви са хората, които са питани, какви въпроси са им задали. Ние се събуждаме на 111-о място. И на мен ми е обидно, а предполагам, че и на една армия от честни, стойностни журналисти, които работят по 12 часа на ден също им е обидно да ги сложат на 111-о място от около 180 държави. Без да им обяснят защо са там“, допълни още Жотева.

Според новия председател на СЕМ фактът, че позицията на България в класацията се използва като политически аргумент, носи усещането за рекет.

„Така се обезценява труда на добрите журналисти. Да, действително има журналисти, които миришат на мухал, но има хора, които действително работят великолепно и благодарение на тях хората са информирани правилно, защото това са журналистите, които не лъжат.  И те ще ни спасят от фалшивите новини“, уточни Жотева, като постави акцент и върху медийната грамотност, за която по думите й основни фактори са многото четене и добрите журналисти.

Тя изтъкна, че на СЕМ му предстои да започне да регулира аудио-визуалното съдържание онлайн. Жотева подчерта обаче, че това не означава, че контролният орган ще „сваля сайтове“.

„Изключително манипулативно е твърдението, че ще регулираме цялото онлайн пространство. Няма да затваряме сайтове ние, нито ще цензурираме писан текст. Ние ще наблюдаваме аудио-визуално съдържание“, допълни Жотева.