Индия се превърна в новото огнище на пандемията в Азия
Секция: Анализи
17 Май 2020 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Индия се превърна в новото огнище на пандемията в Азия Страната се нареди на 11-то място по брой на заразените в световен мащаб

/КРОСС/ Случаите на заразени с коронавирус в Индия надвишиха тези в Китай, което я направи поредната страна, по-засегната от държавата, от която пандемията започна да се разпространява, съобщава Bloomberg.

Идния съобщи за 3787 новозаразени в петък, с което общият брой на заразените в страната достигна 85784 и изпревари Китай, където има 84038 заразени. Втората страна по брой на населението в света сега се нарежда като 11-тата най-засегната в глобален мащаб, сочат данни на университета "Джон Хопкинс".

Ръстът на заразените подчертава ограниченото влияние на мерките, които правителството предприе на 25-ти март. Близо два месеца след въвеждането на ограниченията, Индия не отчита изглаждане на кривата, подобно на ситуацията в Италия и Испания, където броят на новозаразени започна да се понижава скоро, след като рестрикциите влязоха в сила. Китай също успя да овладее разпространението, въвеждайки пълна карантина на Хубей, провинцията, в която беше установен първият случай.

Броят на новозаразени продължава да се покачва в Индия, въпреки че мерките предвидиха почти всичките ѝ жители (1.3 милиарда) да останат по домовете си - главно, защото повечето райони на страната са много гъсто населени, което прави социалното дистанциране невъзможно. В бедните квартали на Мумбай по седем души живеят в една стая, а дори семействата от средната класа често живеят в твърде малки апартаменти в големите градове.

На фона на нарастващата икономическа цена от мерките за овладяване на заразата, премиерът Нарендра Моди започна да разхлабва ограниченията в някои части от страната, което води до риск до увеличаване на заразените.

Централните и местните власти в страната предвидиха стотици хиляди легла за изолация на блолни и десетки хиляди легла за лечение на тежко болните в очакване на пика на заразата.

Това помогна значително на крехката здравна система на страната - смъртните случаи в Индия са 2753, по-малко от жертвите в Китай - 4637. Фактът обаче, че Индия прави много по-малко тестове на населението си, кара някои ескперти да смятат, че в страната има повече случаи на заразени от установените.