Св. мчк Талалей. Св. Лидия (Отдание на Преполовение)
Секция: Църковен календар
20 Май 2020 06:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Св. мчк Талалей. Св. Лидия (Отдание на Преполовение)

/КРОСС/ Мчк Талалей се родил в Ливан. Бил лекар по професия. Смело изповядал християнската си вяра, заради което бил подложен на изтезания. Бог обаче пазел светия мъченик - невидима Божия сила променила умовете на палачите му Александър и Астерий и те също станали християни. Талалей бил хвърлен в морето, но не се удавил. Останал невредим, той бил даден на зверовете в цирка, но те кротко ближели нозете му и се умилквали около него Накрая бил посечен с меч в 284 г.

Житие на св. свети мъченик Талалей

Мъченик Талалей бил родом от Ливан. Той бил 18-годишен красив момък, по занятие лекар. След като смело изповядал своята вяра в Господа Иисуса Христа, съдията заповядал на двама палачи - Александър и Астерий със свредел да продупчат коленете му и като проврат въже вътре през продупчените кости, да го обесят на дърво.

Невидима Божия сила побъркала ума на палачите и те вместо Талалей продупчили една дъска и я окачили на дървото. Когато мъчителят узнал това, помислил, че палачите умишлено се подиграват с него, и веднага заповядал да ги подложат на изтезания.

Тогава Александър и Астерий сред мъченията извикали:

- Жив е християнският Господ! Отсега ние ставаме християни, вярваме в Христа и страдаме за Него!

Като чул това, мъчителят заповядал да ги посекат с меч, а сам взел свредела и се помъчил да продупчи коленете на Талалей. Но изведнъж ръцете му се схванали и той трябвало да моли Талалей да го спаси, което незлобивият мъченик Христов и направил с молитвата си. По-късно Талалей бил хвърлен в морето, но не се удавил.

Останал невредим, той бил хвърлен на зверовете в цирка, но те кротко ближели нозете му и се умилквали около него.

Най-после св. мъченик Талалей бил посечен с меч и се преселил във вечния живот в 284 година.