„Антикорупционен фонд“: Прокуратурата да провери публикуваното от Божков
Секция: Анализи
18 Май 2020 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Антикорупционен фонд“: Прокуратурата да провери публикуваното от Божков

/КРОСС/ Фондация „Антикорупционен фонд" сезира главния прокурор с апел да бъде направена проверка на съдържанието на публикуваната в края на миналата седмица кореспонденция с кратки текстови съобщения, за която обвиняемият бизнесмен Васил Божков твърди, че е с министъра на финансите Владислав Горанов.

От неправителствената организация уточняват, че повод за сигнала са думите на главния прокурор в телевизионно интервю за Българската национална телевизия, че е бил информиран от свои колеги, че в тази кореспонденция няма нищо нередно.

„Обръщаме се към Вас, тъй като считаме, че случаят е от висок обществен интерес, защото потенциално би могъл да се отнася до корупционни действия от лица, заемащи отговорни публични длъжности", се казва в сигнала на фондацията. Тъй като автентичността на съобщенията не е отречена от министъра на финансите, от антикорупционния форум смятат, че има сериозни основания за преосмисляне на първоначалната публична позиция на главния прокурор Иван Гешев.

На 15 май Божков, който се намира в Дубай, разпространи чрез Фейсбук два есемес диалога - единият е през 2018 г., а другият е от януари тази година. Тогава, според написаното, Васил Божков изразява недоволство, че работата му е саботирана от „Комисията", а записаният като „Влади Горанов" отвръща, че ще разговаря с човек, когото нарича „Сашо", „да не смесва нещата". Бизнесменът твърди, че става въпрос за въздействие върху Държавната комисия по хазарта чрез министъра на финансите.

На следващия ден - от интервю на главния прокурор Иван Гешев за БНТ, стана ясно, че прокуратурата няма да проверява публикуваните от Божков съобщения. Обвинител номер едно каза, че не е прочел есемес диалозите, но други прокурори са ги чели и не виждат причина за наказателно-правна реакция.

Главният прокурор определи ситуацията като „поредната серия от един несвършващ сериал". Гешев подчерта, че прокуратурата не обвинява хора по списък, а по доказателства.

Днес в профила на Васил Божков беше публикувана „паметна записка", според която той е участвал в договаряне на 200 милиона лева без ДДС за реклама в Нова телевизия. Бизнесменът твърди, че срещата е била в кабинета на бизнесмена Кирил Домусчиев и е била осъществена под натиска на „г-н Борисов и Влади Горанов".