Георги Кадиев: Ако Горанов подаде оставка, няма да е заради ДДС, а заради хазарта
Секция: Коментари
18 Май 2020 14:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Кадиев: Ако Горанов подаде оставка, няма да е заради ДДС, а заради хазарта

Сбор на популизъм и лобизъм е темата за намаляване на ДДС, заяви той
/КРОСС/ "Наблюдаваме сбор на популизъм и лобизъм. В ЕС само България и Дания са страните с равна ставка на ДДС. Ако има нещо хубаво в данъчната система освен ниските данъци - това е и справедливостта заради равната ставка на ДДС". Това каза пред БНР бившият депутат от БСП и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев. Според него дори финансовият министър Владислав Горанов да подаде оставка, това "кашата" с ДДС ще е формалната причина, а истинската ще е загубените 700 млн. лв. в хазарта, "които са категорична отговорност на авторите на законопроекта - Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ и на човека, който е трябвало да контролира Комисията по хазарта, Владислав Горанов".

По думите му странно е, че обявяването за намаляване на ставката на ДДС дойде след среща на премиера с ресторантьорите, а в същото време няма законопроект за това на Министерски съвет. Според него логично би било те да предложат, след като те са поели ангажимента:

"Законопроектът на ГЕРБ е подписан няколко депутати от ГЕРБ, от които никой не е от бюджетната комисия, плюс няколко депутати от ВМРО и НФСБ. Няма го подписа на Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в НС, няма го подписа и на Владислав Горанов - като вносител от МС, няма го подписа и на Бойко Борисов. Оказва се, че след като с лошо законодателство изтърваха 700 хил. лева в хазарта, сега изведнъж станаха много принципни и вече не са съгласни с намаляването на ставката на ДДС, само че го казват със знаци, а не директно".

В предаването "12+3" Кадиев коментира, че "отвори ли се вратата" за промяна на ДДС веднъж - всички се втурват през нея. "Втори проблем е, че появяват спорове кои стоки да са обложени с по-ниска ставка. А и се създава възможност всеки да тълкува закона така, както му е удобно на него", добави финансистът и даде пример с предложението на ДПС за намаляване на ставката на ДДС за храните за деца до 3 години и каза, че дете на тази възраст може да яде и пържола, а това означава ли, че и тя ще е с по-ниска ставка, риторично попита той.

Според Кадиев мярката за намалено ДДС ще наруши много баланси в данъчната система и ще създаде много възможности за данъчни измами.

Бившият зам.-министър на финансите в правителството на "тройната коалиция" не допусна с идеята за намалена ставка на ДДС да се поставя началото на предизборната кампания за парламентарните избори през 2021-ва, а заподозря страх и паника в управляващите, че ресторантьорите могат да излязат на протести.

Георги Кадиев посочи, че управлението в България в момента е официално на ГЕРБ, но "неофициално ни управлява ДПС".

Той беше категоричен, че най-добрият вариант за излизане от създадената от правителството "каша" е да бъдат оттеглени всички законопроекти и да забравим за намаляване на ставката на ДДС, защото "оттук нататък ще има само проблеми - постоянни данъчни ревизии и актове на НАП срещу търговци и обратни искания от търговци срещу НАП".

По думите на Кадиев Борисов не реагира на темата "Божков-Горанов" (Васил Божков - Владислав Горанов), защото знае, че следващият е той.