Зукърбърг: Западът трябва да определи стандарти за интернет регулация
Секция: Технологии
19 Май 2020 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зукърбърг: Западът трябва да определи стандарти за интернет регулация

/КРОСС/ Изпълнителният директор на "Фейсбук" (Facebook) Марк Зукърбърг разкритикува подхода на Китай към регулирането на интернет услугите, отбелязвайки, че възпроизвеждането на този модел от някои други страни е "наистина опасно".

"Мисля, че има модел, който произлиза от страни като Китай, при които тенденцията е те да имат много по-различни ценности от западните страни, които са по-демократични", заяви Зукърбърг в онлайн дискусия с еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон.

"В момента много други страни гледат към Китай и си казват "Този модел изглежда работи", може би той дава повече контрол на нашето правителство", предупреди Зукърбърг. "Това е наистина опасно и се тревожа, че този модел може да се разпространи в другите страни", предупреди той.
Той добави, че западните държави трябва да определят ясна рамка за регулиране на интернет услугите, в съответствие с техните ценности, които са по-демократични. След това тази рамка може да стане стандарт по целия свят, добави Зукърбърг.

В тази връзка шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг призова ЕС да се превърне в образец за регулация на новите технологии и да не допуска страни като Китай да установяват нормите за целия свят, предаде Франс прес.

Когато Европа въвежда някакви правила, те често пъти се превръщат в норми навсякъде по света, отбеляза той и даде за пример Общия регламент за защита на данните от 25 май 2018 г., който впоследствие беше признат за модел в много страни.

От своя страна Тиери Бретон пък напомни на Зукърбърг значението на ценностите, на които се опира европейският континент. "Ако разбирате ценностите, върху които е изграден този континент, разбирате какво е необходимото поведение", каза той.

Бившият френски министър на икономиката и бивш шеф на френската компания "Атос" припомни на Зукърбърг и колко е важно да се плащат данъци. "Аз самият съм бил шеф на фирма. Трябва да се плащат данъци, където са дължими, а не да се отива в данъчни райове", каза Бретон.