Детските градини отварят врати на 22 май
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Май 2020 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Детските градини отварят врати на 22 май

Това съобщиха министрите на здравеопазването и образованието

/КРОСС/ Детските градини започват отново да приемат деца от 22 май. Това съобщиха министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет във вторник.

Отварянето на детските градини и ясли става след заповед на министъра на здравеопазването. За реда и организацията ще отговарят кметовете на населените места. Те ще решават до 1 юни дали и кои детски градини да отворят. Няма да се изисква задължителната медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети. За да се избегне струпване и пред детските градини, ще бъде увеличен интервалът за оставяне и вземане на децата. Няма да се провеждат и тестове да прием на първокласници.

"Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол и хигиенни мерки. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на учебното заведение с живачен термометър, защото е по-точен. Родители ще подпишат и декларация за съгласие", обясни Ананиев.

Родители трябва да уведомяват персонала на детската градина за състоянието на детето им, както и ако те проявят симптоми на някакво заболяване.

"Призоваваме все пак родители, ако могат, да оставят децата си вкъщи. Пандемията не е отминала. Голям процент от родителите заявиха, че са съгласни да пуснат децата си, но много от тях и се колебаят. Посещенията на детски градини няма да е задължително", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той сподели, че се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация.

"По-голямата част от времето, ако не вали, децата ще прекарват навън. Там е по-безопасно. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще имат маски и шлемове", обясни още Вълчев.

Всяка седмица ще се провежда проучване за това, колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия. Предвижда се и целево тестване на персонала, който според министрите, вероятно ще бъде по-засегнат от заразяване.

Ако се установи случай на заразено дете в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето, може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина. При това условие, за периода от 14 дни няма да се приемат нови деца, ще се излседват и тези, които са били в контакт с детето.

Относно частните занимални и обучението по интереси, Вълчев обяви, че този въпрос стои на дневен ред. Това не е предвидено в настоящата заповед.

Министър Ананиев коментира и свободното пътуване между съседните на България държави. Той обяви, че правителството се е подготвило с мерки за безопасно пътуване, изготвени са и декларации.

"Ключовото при отхлабването на мерките е всяка от тях да е с премерен риск. Виждате, че това се случва постепенно. За първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени и това е радостна тенденция. Не бива да се забравя, че трябва да се спазват мерките.Нарушаванията на физическата дистанция и събирането на големи групи от хора може да доведе до епидемични взривове", заяви началникът на Оперативния щаб ген.майор Венцислав Мутафчийски.