Румен Драганов: Само с картечници ще спрем българите да не хукнат към гръцкото море
Секция: Интервюта
19 Май 2020 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Драганов: Само с картечници ще спрем българите да не хукнат към гръцкото море

/КРОСС/ Доцент Румен Драганов е член на Контролния съвет на Националния борд по туризъм. Тръгва в бранша като пиколо в Слънчев бряг преди повече от 50 години, минава през многобройни фирми в бранша, за да стигне най-високи нива при управленията им. Преподавател в УниБИТ, директор на Института по анализи и оценки в туризма. Доцент Драганов даде ексклузивно интервю за „Марица".

- Г-н Драганов, ясно ли е вече как и къде ще се ходи на море това лято и дали има шанс за ваканция в чужбина? Защото при 14 дни карантина това е невъзможен сценарий.

- Не само невъзможен, но и вече отхвърлен от цяла Европа. Както и всякакви декларации, с които да се влиза. Ние сме някакъв уникален прецедент. Чакаме Европейският съюз да ни каже нещо, което ние трябва да направим сами. И това в условия на невероятно конкурентна среда. Ще дам пример, че в неделя турският министър на туризма се обърна лично към 70 държави, че страната е отворена за туристи и напълно безопасна по отношение на COVID-19.

Същото направиха и гърците, и италианците, говорим за държава, засегната изключително силно! Както и Германия и Австрия. Знаете, че Англия и Франция подписаха взаимно споразумение. Но ние чакаме! Не знам какво чакаме! Някой да ни каже, само дето този някой в ЕС не знае, че трябва да ни каже. Всяко правителство си решава и това беше казано отдавна. Абсолютен прецедент - от държава, която беше най-сигурна в мерките срещу коронавируса,

ще станем държавата, дала последна старт на туризма заради коронавируса.

Плажовете в Гърция вече отвориха, мерките са отдавна разписани. Същото правят и в Турция, която беше жестоко ударена от заразата. Повтарям, с тях се борим за едни и същи туристи.

- Четохме за гръцките плажове, но какви са мерките в Турция при пристигането на един турист?

- Нищо по-различно - отстояние на 1,5 метра, дезинфектиране. Няма да бъдат разреждани места в автобуси и самолети. Изискват задължителни хавлии за шезлонгите.

- Самолетите ще трябва да направят за собствена сметка новости, като например допълнителни филтри?

- Авиокомпаниите също започнаха една по една да възобновяват полетите си. До края на май всички ще са във въздуха. Туризмът отвори. Минете покрай Военния клуб в центъра на София и вижте каква реклама си прави Италия. Хората явно са преценили, че това лято ще имат туристи от България. Видях, Австрия също рекламира в София фестивалите си това лято.

- Ние рекламираме ли се?

- Не. Дори Варна не се рекламира в Благоевград. Или Пловдив примерно в София. Ние имахме уникален шанс да сме с цели курорти без и един заразен -Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена. По простата причина, че не е имало отворен хотел там. Към тях може да прибавим куп селища по морето, Велинград, Сандански... Ами дайте да го рекламираме! Както правят гърци, италианци, турци? Вместо това нашият министър на туризма обявява 1 юли за старт на сезона!

Е, как! Няма дата 1 юли! Българският туризъм може да отвори още днес, какво да чака? Просто мерките трябва вече да са готови и разписани, за да знае всеки турист какво го очаква, като пристигне.

А не да звънят от Румъния с въпрос дали да отменят юнските резервации

Никой няма да тръгне да анулира на своя глава. Нито един немски турист не е отменил резервацията си за България, но чака какво ще му кажем. Не отменят, защото някой трябва да ги плати тези пари. Държавата, ако забрани полети. Туроператорите, ако не започне сезонът. Затова трябва като турския министър на туризма моментално да се обърнем към всяка държава - заповядайте, чакаме ви, няма карантина, безопасно е, мерките са тези и тези!

- Добре, как виждате работата на един средно статистически хотел в Слънчев бряг?

- Просто спазване на хигиенните мерки и предписания на съответните министерства. При всички случаи намаляване капацитета в ресторантите, носене на маски от страна на персонал. Независимо от вида на изхранване, промяна в начина на поднасяне. Тоест, при ол инклузив няма всеки да взема с щипката. Или ще се получава пакетирана храна, или само един служител ще работи на въпросната гореща точка. Всичко опира до това да не се ползва едно нещо от всички туристи, както беше досега. Ще помогнат много и технологиите. Чекирането може да става с телефон, а не с висене по рецепцията. Възможни са гласови команди при асансьори.

- А ясно ли е какво ще се случва, ако един от туристите в този примерен хотел „гръмне" с коронавирус?

- То ще се случи все някъде, хората го знаят и са подготвени. В Гърция има например карантинен хотел за всеки курорт. В Турция всяка туристическа зона е длъжна да разполага с определен брой легла в болниците за подобни случаи. Там идва ролята на областните управители и кметовете, които ги определят. Естествено, на разположение на туриста са и застраховки ALL IN, тоест, срещу всичко - от отмяна на полета до COVID-19.

Във всеки хотел има надзорник за следене мерките по коронавирус

В Гърция е лекар, в Турция и повечето други страни - просто отговорник. Той ще наблюдава не само за турист със съмнения за зараза. За начина, по който се правят доставките, за чистота, за дезинфекция, за персонал, аниматори. Всеки хотел ще си решава дали да поставя термокамера, дали ще се мери с термометър всеки турист.

- Трудно ще стартираме на 1 юни, ако тепърва областни управители и кметове търсят и определят брой легла в болници?

- Не е така, просто държавата трябва да се задейства. Не да чака Европейски съюз. Знаете ли, мисля, че всеки го е страх да поеме отговорност, защото после ще кажат: Ти си виновен за коронавируса! Не, никой не е виновен за коронавируса. Но ще е виновен, ако туризмът ни загуби сезона.

- Звучите песимистично?

- Е, как да звуча, когато ние спорим дали шезлонгът трябва да е 4 или 8 лева, докато гърците казват - шезлонгите ни са безплатни и ги дезинфекцираме след всеки турист.

- Значи пак очаквате българинът да хукне към Гърция?

- Със сигурност българинът пак ще хукне към Гърция. Няма как да бъде спрян. Може да бъде спрян само ако бъдат поставени картечници по проходите.

Колко очаквате да загуби туризмът тази година?

- Зависи как ще реагира най-вече държавата с отварянето на сезона. Ако го направим като гърци, турци, италианци, ще минем с минимална загуба от около 20 процента. Това прави около 1,7 милиарда лева. Спадът на оборотите в туризма за март и април са съответно по над 40 и 60 милиона лева. Не ми се мисли, ако загубим юни, закъснеем с юли... Дано успеем за оптимистичния вариант.

- Смятате ли, че страхът от COVID-19 ще откаже родния турист от големите хотели и ще напълни семейни къщи, малки хотелчета?

- Смятам, че българският турист ще изкара най-щастливото си лято на морето. След толкова мрачни неща, които му говореха по телевизиите някои хора, българинът ще разбере истинската стойност на живота, ще изпита щастие, наслада. Българинът ще има едно хубаво лято!