Турция отново приема здравни туристи
Секция: Здраве
20 Май 2020 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция отново приема здравни туристи

Пациентите от 31 страни, сред които и България, ще могат да пристигат в страната

/КРОСС/ Турция започва да приема отново здравни туристи. Пациентите от 31 страни, сред които и България, ще могат да пристигат в страната. Необходимо е пациентите първо да се регистрират в листата на фирмата „Международни здравни услуги" към турското здравно министерство. Сайтът е достъпен на английски, арабски, руски, турски и френски език.

След предварително одобрение на заявката, разрешително писмо за пътуването ще бъде изпращано на съответните институции в страната, от която е пациентът, предаде БНР.

Пациентите могат да бъдат придружавани максимум от 2 лица. Всички те ще бъдат допускани на територията на Турция, ако покажат документи за негативен тест за коронавирус в родната им страна в последните 48 часа. Друга възможност е при влизaнe в Турция нa пaциeнтитe и на тeхнитe придружитeли да ce направят PСR-тecтoвe зa COVID-19 cрeщу зaплaщaнe или да ce взeмaт прoби зa PСR-тecт.

След като влязат на територията на страната, желаещите да получат лечение в Турция, ще бъдат настанявани в лечебните заведения, с които имат договорка и никъде другаде.

Вестник „Хюррийет" съобщи, че се очаква турските болници да се върнат към нормалното си функциониране и да примат редовните пациенти от 1 юни. Броят на пандемичните болници в страната щял да бъде постепенно намален, твърди изданието, но допълва, че в някои големи градове като Истанбул и Анкара с по-голям брой заразени, те ще продължат да функционират. По-рано правителството обяви всички болници, които отговарят на определени минимални критерии, за пандемични и ги задължи да приемат болни с COVID-19. За момента обаче липсва официално потвърждение на изнесената от вестника информация.

В края на май турските авиолинии подновяват 60% от вътрешните, както и международните си полети до 22 дестинации в 19 страни, но България не е сред тях.