Лекар и медицинска сестра са с коронавирус във Враца
Секция: Здраве
20 Май 2020 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекар и медицинска сестра са с коронавирус във Враца

/КРОСС/ Двата потвърдени положителни случаи на COVID-19 в област Враца, за които бе съобщено днес от Националния оперативен щаб, са на медицински работници в Многопрофилната болница за активно лечение във Враца, съобщиха РЗИ.

Медиците - лекар и медицинска сестра, са работили в сектора за хоспитализация и лечение на пациенти с COVID-19 към вътрешното отделение на болницата. Те са обслужвали потвърдени пациенти от дома за стари хора в село Гара Орешец.

При напускане на работата в отделението двете медицински лица са оставени под 14-дневна карантина от 4 май, като са им взети първите PCR проби. Резултатите от тези проби, изпратени за изследване в Национална референтна лаборатория, са били отрицателни.

По време на карантината двамата не са имали контактни в домашната среда. Повторното изследване на взети проби от медиците обаче са дали положителен резултат. Лекарят е хоспитализиран с умерено изразена клинична картина в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Враца. Медицинската сестра е без оплаквания, в домашна изолация и под медицинско наблюдение за 28 дни.

От пациентите с COVID-19, лекувани в МБАЛ "Христо Ботев" Враца, за трима са получени отново положителни проби, а за двама се чакат резултати. Всички по настоящем са без температура, без оплаквания, свързани с коронавирусната инфекция.

Днес ще бъдат взети проби за изследване от всички, работещи сега в сектора, определен за хоспитализация и лечение на пациенти с COVID-19. Медицинския персонал на отделението е осигурен с достатъчни количества дезинфектанти и лични предпазни средства.

С новите два случая броят на регистрираните потвърдени пациенти със заразата в област Враца става 14. Активните случаи към момента са осем.