Кампания "Преоткрий България" ще рекламира вътрешния туризъм
Секция: Туризъм
21 Май 2020 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кампания "Преоткрий България" ще рекламира вътрешния туризъм Брифинг на министрите Танева, Караниколов и Ангелкова

/КРОСС/ Правителството и бизнеса създават онлайн резервационна система "Преоткрий България", която да насърчи вътрешния туризъм. Това стана ясно по време на брифинг на министрите Емил Караниколов, Десислава Танева и Николина Ангелкова заедно с представители на бизнеса в Министерски съвет.

Платформата е онлайн резарвационна система, в която хотели и ресторанти ще може да публикуват безплатно своите оферти. Целта е да се насърчи българския туризъм, обяви Филип Анастасиу от голяма търговска верига, която е партньор по проекта. 

"В системата всички хотели и ресторанти ще могат да публикуват офертите си за потребители в България за лятна ваканция: стая, нощувки, резервации за ресторанти. Тя ще стартира заедно с началото и на туристическия сезон тази година. Идеята е да се насърчи вътрешния туризъм в тази ситуация“, обясни той.

Георги Гъневски, част от екипа на „Преоткрий България” съобщи, че много български и международни компании, работещи у нас, участват в тази коалиция в полза на българското общество. Целта е да направим сигурен продукт за българския потребител на услуга, както и за чужденците впоследствие. Ние трябва да представим пакета така на нашите клиенти, които изберат платформата, резервирайки нощувка и вечеря, да избират да отидат на сигурно място от гледна точка на чистота, хигиена, гарантиране на социалната дистанция. Втора точка от тази програма е да върнем българските храни в менютата на ресторантите, задължително условие се явява за хотели и ресторанти да предлагат български храни и ястия, произведени от продукти, предоставени от български предприятия и фермери, включително малки фермери.

Трето, партньорите – широка група от международни и български компании от бизнеса, които застават зад тази кампания, ще вложат средства, с които ние да финансираме първоначалното зареждане на бизнеса да стартира, добави Гъневски.

В тази ситуация ще разчитаме предимно на вътрешен туризъм и считам, че с платформата „Преоткрий България“ ще успеем да го насърчим, коменитра министърът на икономиката Емил Караниколов. "Ще предлагаме български храни и рецепти. Вече има и рецептник с български храни. Бизнесът и държавата откликнаха и целта е най-много да спечели потребителят, но да помогнем и на секторите с изключителна трудност“, обясни още Анастасиу .

Караниколов припомни и апела си от преди няколко дни бизнесът да се запознае с възможностите, които може да използва през Българската агенция за експортно застраховане. „Той ще бъде използван в тази платформа. Целта му е да няма междуфирмена задлъжнялост. През застраховки на вътрешния пазар ще подпомагаме производителите, хотелите и ресторантите така, че да няма тежест за тях. Това ще се случва през изключително атрактивна застрахователна полица. Тя е предложена на големите търговски вериги. Една вече реагира на продукта“, обясни Караниколов. "Искаме най-много да спечели потребителя, но да подпомогнем и бизнеса", каза още той.

Министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта, че тази инициатива е била представена като възможност държавата и бизнеса да обединят усилията си и да се насочат към подпомагане на туризма, който е най-тежко засегнат от епидемията с коронавирус.

Това, което Министерството на туризма прави, е свързано и с указанията местата за настаняване и хранене да бъдат в унисон с всички изисквания на Европейската комисия, за да оперират. Целта е да възобновим максимално сектора в тази посока, каза Ангелкова.

Тя припомни, че министерството на туризма стартира преди месец кампания в социалните мрежи за насърчаване на вътрешния туризъм, която също се казва „Преоткрий България” „Ние ще промотираме тази платформа и ще насърчим хотелите и рестарантьорите да участват в тази резервационна система, която е безплатна. Ще се опитаме да подмпомогнем и минимализираме риска”, каза Ангелкова.

 Министерство на земеделието приветства платформата "Преоткрий България", приветства министър Десислава Танева инициативата. "Радвам се, че можем да намерим много допирни точки бизнес-държава и целта е да предложим на българския потребител една възможна отлична почивка на море или на Балкан при най-добри условия, при гарнтирани здравни и хранителни стандарти", допълни министърът.

Влизането в платформата няма да е обвързано с покупка, стана ясно още. Хотелиерите и ресторантьорите може да пазаруват от конкуренти и пак да са част от платформата. Министър Танева увери, че стандартът на услугите през платформата ще бъде такъв, какъвто се рекламира.