Само 20% от хотелите в Слънчев бряг готови да отворят
Секция: Туризъм
22 Май 2020 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Само 20% от хотелите в Слънчев бряг готови да отворят Вътрешният туризъм се ориентира към къщите за гости, браншът очаква слаб летен сезон

/КРОСС/ "Около 15-20% от хотелите на Слънчев бряг имат готовност да отворят и да посрещат туристи", заяви пред БТВ Малина Стратиева от фирма, оперираща с британски туристи.

"Не се очаква да има посещения на британски туристи въпреки отхлабването на мерките, тъй като младите англичани имат определени изисквания за своята почивка, а в същото време с мерките за хигиена и дистанция, хората няма да могат да се насладят на пълноценна почивка. В крайна сметка тези, които не могат да прекарат ваканцията по техните стандарти няма да дойдат", заяви Стратиева.

Страната ни е рекламирана с безплатни чадъри и малкия брой на заболелите в България в британски медии, разказаха от туристическия бизнес. Все още обаче няма дати, в които ще бъдат възстановени чартърите и не е ясно как ще се планират ваканциите. Въпреки липсата на информация в курорта вече е започнала подготовка.

През лятото може да се очаква вътрешният туризъм да се ориентира към къщите за гости, прогнозира пред "Блумбърг тв България" Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

"Може би ще има раздвижване на вътрешния туризъм - но не към морето, а в посока къщите за гости", очаква Попов, но напомни, че част от българите вече са използвали своите отпуски. Представителят на АБТТА прогнозира слаб летен сезон в нашата страна.

"Без отварянето на границите туризмът просто не може да се възстанови. Доста туроператори у нас ще са изправени пред фалит. Загубите за туризма е трудно да бъдат изчислени" каза той. Според Попов най-потърпевши от ограниченията заради коронавируса са градските хотели.

 

Държавата се кани да конкурира и платформите за резервации

От 1 юни ще тръгне онлайн резервационна система "Преоткрий България" - съвместен продукт на държавата и няколко компании, в която българските туристи да открият оферти за лятната си почивка в страната, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Всички хотели и ресторанти, които решат да предлагат услугите си чрез платформата, ще трябва да предлагат храна само от български земеделски производители.

Министърът на туризма Николина Ангелкова не можа да каже до 1 юни колко хотели ще се включат в нея. Участието в платформата е безплатно. Туристите ще могат да видят на платформата храните, които се предлагат в съответния хотел или ресторант от кои вериги идват, от кои региони, както и по какъв стандарт са произведени. Освен това ще има информация и за това какви хигиенни изисквания има в хотели, както и какви мерки са предприети, за да не се разпространява заразата от коронавируса.