Последен тест преди историческа мисия на SpaceX (видео)
Секция: Наука
23 Май 2020 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS

/КРОСС/ САЩ и SpaceX осъществиха успешен тест на ракетата Falcon-9, която ще изстреля хора в орбита на борда на космическия кораб Crew Dragon на 27 май. Мисията ще е историческа, тъй като американски ракети не са изстрелвали астронавти от САЩ от 2011 година. Пилотираната програма на американските совалки бе прекъсната след два фатални инцидента, а близо 10 години НАСА използваше услугите на Роскосмос, за да изпраща хора в космоса.
Боб Бенкен и Дъг Хърли са астронавтите, които ще излетят на борда на космическия кораб на SpaceX от Флорида. Преди полета НАСА и SpaceX са извършили "статичен тест". При него са изпробвани всички системи на ракетата, запален е и двигателят ѝ. Всички изпитания са преминали успешно.

SpaceX вече е извършвала пробна безпилотна мисия до МКС, наречена "Демо-1". Името на настоящата мисия е "Демо-2".

Предвидено е на 24 и 25 май също да се проведат тестове на електрониката и системите за контрол на ракетата и космическия кораб.

НАСА иска да е сигурна, че няма да претърпи провал по време на историческото си завръщане в космоса от родна земя.

Междувременно американската космическа агенция е помолила хората да не се събират и да наблюдават излитането, заради опасността от Covid-19. Изстрелването ще бъде предавано на живо в интернет.

Все още не е ясно колко време ще продължи мисията на двамата астронавти, които ще останат неопределено време на Международната космическа станция. Знае се, че кацането ще се осъществи в океана - по-мек, но рискован вариант спрямо приземяването на капсулите "Союз".

video: https://www.youtube.com/watch?v=uejZ9kq9-ng