България отбелязва 24 май в условията на пандемия и без масови мероприятия
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Май 2020 15:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България отбелязва 24 май в условията на пандемия и без масови мероприятия

Пред Националната библиотека много хора поставиха цветя на паметника на Светите братя

/КРОСС/ България и редица славянски народи отбелязват Деня на светите братя Кирил и Методий. У нас този празник е посветен на просветата и културата, както и на създадената от учениците на Кирил и Методий славянска писменост. За първи път България отбелязва Деня на буквите в условията на пандемия и без масови мероприятия.
Въпреки че беше обявено, че няма да има официално тържество, пред Националната библиотека много хора поставиха цветя на паметника на Светите братя и покровители на Европа. Сред тях бяха и президентът Румен Радев , вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова и много други. Този 24 май е различен, защото освен, че няма шествия, и училищата са затворени заради епидемията от коронавирус.

От век и половина за първи пътя няма празнично щестие в столицата. За първа година на Празника на буквите и пред Народната библиотека в София остана почти празно. Президентът Румен Радев поднесе цвятя пред паметника на Светите братя.
"Честит празник на всички учители, деца, учени, духовници, творци. Това е нашият духовен български празник. Преди всичко е празник на духа, той ни обединява с непреходната сила, той ни кара да се чувстваме горди. Днес ние се чувстваме сродени и трябва да се чувстваме такива с нашата памет", заяви държавният глава.
Почит към солунските братя отдаде и кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Поздравявам българските учители, които само за няколко дни се организираха, за да може да приключи учебната година, които успяха да се справят и защитиха каузата на народни будители. Пожелавам на 15 септември да огласят училищените дворове", пожела тя.

Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза, че по време на кризата 75 % от учениците са се обучавали в среда, близка до училищната, а останалите 25% са имали трудности.

"Тази криза сякаш отприщи стремежа за иновации на учителите много повече. Учителите се справиха много добре. Образователната система показа, че е една читава система, на която можем да разчитаме и не трябва да забравяме ,че учителите през последните век и половина са направили така, че да живеем по-добре", смята министърът.

За да научат кои са Кирил и Методий, цветя поднесоха и най-малките.