Протести в Германия срещу ограничителните мерки в борбата с COVID-19
Секция: СВЯТ
24 Май 2020 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протести в Германия срещу ограничителните мерки в борбата с COVID-19

/КРОСС/ Десетки демонстрации бяха проведени в Германия в събота като част от протестното движение, което набира скорост, срещу извънредните мерки в борбата срещу коронавируса, съобщи АФП.
Всяка седмица, от началото на април, се провеждат митинги, които през последните седмици събират хиляди в големите германски градове.
Движението вижда в правителствените мерки за ограничаване на разпространението на вируса начало на авторитарен режим или незаконно нарушаване на гражданските свободи.
Близо 30 митинга са проведени в Берлин, както и контрадемонстрации, заяви говорител на полицията пред АФП.

Протести се проведоха и в цялата страна, включително в Нюрнберг, Мюнхен и Щутгарт, макар и не толкова многобройни, колкото през последните седмици, главно поради лошото време.
В Хамбург демонстрираха 750 души, докато неразрешена контрадемонстрация от 120 души бе разпръсната от полицията с водни оръдия, според говорител на полицията.
Полицията е извършила и арести, включително и на една от водещите фигури на движението, активистът Атила Хилдман, който участва в неразрешена демонстрация от около 100 души в Берлин, според "Дер Шпигел".
"Тези извънредни мерки за изолация бяха напълно безполезни", заявява Катрин, 42-годишна берлинчанка, която участва в митинга от около 100 души пред столичното кметство.
"Не разбирам защо сега не можем да се върнем към нормалното", казва друг протестиращ.
"Коронавирусът е убил далеч по-малко хора, в сравнение с грипа през последните години", добавя той.
Протестите обединяват различни групи - привърженици на теориите за конспирация, екстремисти, тези, които са срещу ваксините и хора, обезпокоени от ограничаването на гражданските свободи.
Канцлерът Ангела Меркел, мишена на демонстрациите, заяви в събота, че ограниченията срещу коронавируса са били "необходими".
В страната са регистрирани официално 177 850 случаи на коронавирус и 8 216 смъртни случая, според института Робърт Кох.
Германия започна да облекчава мерките, въведени за ограничаване на разпространението на вируса в началото на май, тъй като отбеляза значителен спад при новите случаи.
Но страховете от втора вълна в страната, която е по-малко засегната от някои от европейските й съседи, остават.