Утре започва ремонтът в платното за София на виадукта при 19-ти км на АМ „Хемус“
Секция: Автомобили
27 Май 2020 15:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Утре започва ремонтът в платното за София на виадукта при 19-ти км на АМ „Хемус“

/КРОСС/ От утре – 28 май, се ограничава движението в платното за София на виадукта край с. Потоп, при 19-ти км на автомагистрала „Хемус“. Трафикът в участъка от 18-ти до 20-ти км ще се осъществява двупосочно в изцяло обновеното платно за Варна.

Спирането на движението е поради ремонт на връхната конструкция на съоръжението в посока столицата и привеждането й в съответствие със съвременните противоземетръсни изисквания. Ще бъдат рехабилитирани гредите и пътната плоча, ще бъде положена нова асфалтобетонова настилка, с изграждането на нов отводнителен колектор ще се възстанови нормалното отводняване на съоръжението.

За улеснение на трафика всеки петък в пиковите часове в района на 19-ти км ще има две ленти за Варна и една за София. В неделя ще има две ленти за София и една за Варна.

Реверсивно движение ще бъде въвеждано и при събирането на няколко почивни дни, като двете ленти за Варна ще бъдат в последния работен ден, а за столицата – в последния почивен ден.

Скоростта на движение в участъка е до 50 км/ч. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат разумно, със съобразена скорост, да не предприемат рискови изпреварвания и да спазват стриктно въведената временна организация на движението. Ремонтите са наложителни и трябва да бъдат направени, за да се пътува след това много по-безопасно и удобно по обновени пътни участъци.

Виадуктът при 19-ти км на АМ “Хемус” е с дължина 525 м. В експлоатация е от 1975 г. и от тогава не е основно ремонтиран. През миналата година бяха извършени ремонтни дейности на горното и долното строене на съоръжението.

Беше премахната изцяло старата настилка на платното за Варна, ремонтирани са стълбове, греди, ригели и лагери. Пътноподдържащото дружество „Автомагистрали“ ще работи мобилизирано, за да може при благоприятни метеорологични условия ремонтните дейности в посока София да приключат до края на тази година.