Цацаров: Работата на КПКОНПИ няма да се промени, ако тя се назначава от президента
Секция: ПОЛИТИКА
28 Май 2020 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цацаров: Работата на КПКОНПИ няма да се промени, ако тя се назначава от президента

/КРОСС/ Нищо в работата на Антикорупционната комисия няма да се промени, ако тя се назначава от президента. Това каза председателят на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Цацаров присъства в парламента, където депутатите разгледаха доклада на оглавявания от него орган за постигнатите резултати в областта на противодействието на корупцията през 2019 г. и отговори на критиките на опозицията, че комисията не работи ефективно в този си вид.

„В този вид, ако законът бъде променен така, както се настоява от парламентарната опозиция, той пак няма да работи. Нищо няма да се промени в работата и във вашите констатации, ако комисията се назначава не от парламента, а от президента. Нищо! Всичко ще остане такова. Но ако смятате, че това е разковничето на борбата с корупцията в България, без грам политика ви казвам, на грешен път сте", обърна се Цацаров към депутатите от БСП.

Той бе категоричен, че справянето с корупцията не е работа само на една комисия. „Справянето минава и през тази зала, защото тя приема и гласува инструментариум, с който работим ние, прокуратурата, МВР, ДАНС и прочие", подчерта Цацаров, давайки за пример остарели правни норми в Наказателния кодекс, които са останали непроменени още от 1968 година.

„Това очевидно не ви прави впечатление", коментира той.

На критиките на левицата за отсъствието от доклада на комисията на случая с терасата на бившия председател Пламен Георгиев, Цацаров отговори така: „Отчетният доклад не е вестник. В него не присъстват и проверките на закупени недвижими имоти в София, на немалка стойност, от представители от вашата парламентарна група. Нека бъдем обективни".

След проведено гласуване депутатите приеха доклада на комисията със 131 гласа.