Юни започва с хладно време, очакват ни температури от 7 до 37 градуса
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Май 2020 18:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юни започва с хладно време, очакват ни температури от 7 до 37 градуса

/КРОСС/ Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р. Струма - около 23°, за високите полета - между 17 и 19°, а за планините - между 3 и 12°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7° и 12°, а най-високите - между 32° и 37°, пише NOVA.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони - от 70 до 130 л/кв.м.

Месецът ще започне със сравнително студено време. На много места в страната ще има краткотрайни валежи, следобед интензивни, с гръмотевици. Ще има и условия за градушки. През втората половина на първото десетдневие температурите бързо ще се повишат. Ще има повече слънчеви часове, на места и следобедни краткотрайни превалявания.

В началото на второто десетдневие температурите относително ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През повечето дни ще се задържи неустойчиво с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне, съобщиха от НИМХ.

През третото десетдневие въздушната маса над страната ще се стабилизира. Ще бъде предимно слънчево, а превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места. Температурите ще се повишат.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 05. 52 ч. и залязва в 20.57 ч. Продължителността на деня е 15 ч. и 5 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 53 мин. и залязва в 21 ч. и 7 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 14 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 5.06 – пълнолуние, 13.06 - последна четвърт, 21.06 – новолуние, 28.06 - първа четвърт.

Началото на астрономическото лято е на 21.06, в 00. 44 ч., когато е лятното слънцестоене.

Климатична справка:

Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дена валежът е повече от 10 л/кв.м. Веднъж на 10 години в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.