Бурните протести в САЩ обхванаха половин Европа
Секция: СВЯТ
03 Юни 2020 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бурните протести в САЩ обхванаха половин Европа Джордж Флойд ще бъде погребан на 8 юни

/КРОСС/ Марш в памет на Джордж Флойд се състоя в Хюстън, щата Тексас. Събитието беше организирано от местни рапъри и приятели на Флойд. Според медиите събралите се да почетат паметта му са били около 25 хиляди души. 

Афроамериканецът ще бъде погребан следващата седмица в родния си град. Погребението е насрочено за осми юни. Траурни церемонии са планирани още в Минеаполис и Редфорд. 

В същото време протестите и вандалските прояви в повече от 40 американски града продължават, въпреки мерките на властите и въведения полицейски час. В Орландо около 2 хиляди души се събраха на мирен митинг и се отправиха към кметството. Стотици се събраха и пред мемориала на Линкълн във Вашингтон. 

Някои от хората носиха плакати с искане за справедливост и край на полицейското насилие. След трагичния инцидент стана ясно още, че полицията в Минеаполис ще бъде подложена на разследване. Междувременно трима полицаи от български произход са пострадали при безредиците в Съединените щати, които продължават вече седмица. 

Отзвук на протестите има и в други части на света. Пред съд в Париж повече от 20 хиляди граждани се събраха на неразрешена демонстрация срещу полицейското насилие. Стигна се и до сблъсъци с полицията. Протести има още във Великобритания, Нова Зеландия, Белгия, Холандия, Гърция, Ирландия и Дания.