Велоалеите на "Каблешков" в София предизвикаха недоволство
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Юни 2020 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Велоалеите на "Каблешков" в София предизвикаха недоволство От Сдружение "Велоеволюция" коментираха проблемите с проекта за Bulgaria ON AIR

/КРОСС/ Преди три дни започна разширението на столичния булевард "Тодор Каблешков", а идеята е да се продължи изграждането на вътрешния градски линк, като очакванията са транзитният трафик през центъра на града да се понижи.

След разширението ще има еднопосочни велоалеи, широки метър и половина от двете страни на булеварда. Пешеходци и велосипедисти ще се движат на две различни нива. Радостина и Петя от Сдружение "Велоеволюция" коментираха проекта за "Bulgaria ON AIR".

"Проблемите са основно, че това трябва да е главно велосипедно трасе. Това трасе трябва да осигури бързо, безпрепятствено и безопасно придвижване на всякакви средства за микромобилност. Задминаването е нещо естествено, защото особено велосидепът се движи с мускулната сила на лицето, което го управлява", казaха от "Велоеволюция".

Предвиденото разстояние между два велосипеда изглежда изключително малко - метър и половина, след това два, като има бордюр от едната страна, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

"Българските велоалеи ще заприличат на холандските и датските, само когато са достатъчно широки и удобни. Това целим със сигнала, който пускаме", добавиха още от Сдружението.

Според тях всички страни в Европа са осъзнали кризата за градско пространство в условията на коронавирус. Сигналът им предстои да бъде изпратен до общината, след като получат проекта.